+90 506 621 58 90

Eser Sözleşmesi Nedir?

Günümüzde önemli bir yere sahip olan eser sözleşmesi, özellikle inşaat sektörüne adım atacak veya estetik operasyon geçirecek olan bireylerin aklına eser sözleşmesi ne demek olarak bir soru işareti bırakmaktadır. Eser sözleşmesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 470. maddesinde yer alan “Eser sözleşmesi, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” şeklinde anlaşılır bir şekilde tanımlanmıştır. Türk Borçlar Kanunu eser sözleşmesi yüklenici ve iş sahibi olmak üzere iki tarafa da borç yükleyen bir çeşit karşılıklı iş görme sözleşmesidir. Yüklenici taraf, iş sahibine karşı yüklendiği eser borcunu eseri yasa ve sözleşme hükümleri çerçevesinde kurallarına uygun olarak oluşturup zamanında işini tamamlayarak iş sahibine devretmekle yükümlüdür. Eser sözleşmesinde eser ve bedel olmak üzere iki temel unsur yer almaktadır. Bu sözleşmede yüklenici istenilen eseri oluşturmayı, işveren de bu eser karşılığında taahhüt ettiği maddi bedeli ödemekle yükümlüdür. 

İşveren ve yüklenici tarafın maddi bedeli kararlaştırmamış olmaları sözleşmenin oluşturulmasına engel değildir. Taraflar eser bedeline henüz karar vermemiş olsa da, bedel ödeneceği biliniyorsa veya yakın gelecekte kesinleşecek ise eser sözleşmesinin varlığı kabul edilebilir. 

Eser Sözleşmesinin Özellikleri Nelerdir? 

Birçok sözleşmenin kendine özgü husus ve özellikleri olduğu gibi eser sözleşmesi özellikleri de kendine özgüdür. Sözleşme konusu olan eser, eseri meydana getirmekle yükümlü olan yüklenici tarafından veya onun gözetimi ile oluşturulmalıdır. Eserin oluşturulması için yükleniciye bizzat kendi bireysel özellikleri için başvurulmuş ise, eserin kesinlikle yüklenici tarafından doğrudan oluşturulması gerekmektedir. Ancak yüklenicinin kişisel özelliklerinin bir önemi yoksa, eser yüklenici gözetimi altında başkaları tarafından oluşturulabilir. Oluşturulacak olan eserin yapım aşamasında kullanılacak olan araçlar veya ekipmanlar, sözleşme ile farklı bir hüküm eklenmemiş ise yüklenici tarafından sağlanması gerekir. Eserin oluşturulduğu malzemeler yüklenici tarafından sağlanmış ise, malzemenin veya eserin ayıplı olması sonucunda yüklenici satıcı gibi sorumluluk sahibi olur. Ancak malzemeler iş sahibi tarafından sağlanmışsa, yüklenici malzemeleri özenli bir şekilde kullanarak eseri oluşturmalı ve ihtiyacı dışında kalan malzemeleri tekrardan iş sahibine temin etmelidir. Eserin oluşumuna başlanması için iş bütününün sağlanması da oldukça önemlidir. 

Eğer yüklenici eseri meydana getirirken özen kriterinin dışında tutum ve davranışlarda bulunarak iş sahibine zararda bulunursa veya yardımcı yüklenici ve alt kişiler zarar verici davranışlar sergiler ise sorumlusu temel yüklenici olacaktır ve tüm zararı gidermekle yükümlüdür. Yüklenici yükümlü olduğu işe zamanında başlamaz, sözleşmede yer alan hükümlere aykırı davranarak işi geciktirir veya iş sahibinin sorumluluğunda olmayan bir sebepten ötürü işi geciktirirse; iş sahibi yükleniciye belirli bir süre tanıyıp bu süre içerisinde yüklenici eseri oluşturmayıp veya kusurları gidermezse, zarara yol açan masrafları yüklenici karşılamak durumundadır ve bunlara ek olarak iş sahibi eserin tamamlanması için başka bir yüklenici ile işbirliği yapabileceğini dile getirebilir. 

Bu metinde eser sözleşmesi nedir sorusunun cevabı hakkında daha fazla bilgi sahibi olduk. Eser sözleşmesi şekil şartları ve eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davası konuları hakkında da bilgi alabilirsiniz. Ancak daha detaylı bilgi sahibi olmak veya bir eser sözleşmesi oluşturmak için iletişim sayfamızdan alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz. 

Leave a Comment

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler