Tanıma ve Tenfiz davası ile, yabancı mahkemelerde sonuçlanmış davaların kararlarının Türk mahkemeleri tarafından da kabul görmesi amacıyla açılmış davalardır. Tanıma tenfiz davaları ülkemizde sıklıkla görülür ve hukuki ihtiyaçların büyük ölçüde karşılanmasını sağlar. Tanıma tenfiz davasına yönelik temel bilgiler 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku hakkında kanun düzenleme ve hükümlerinde yer alır. Her davanın kendi yükümlülüklerine göre gerekli ve eksiksiz bir şekilde toplanması gereken belirli belgeleri bulunmaktadır. Dolayısıyla tanıma ve tenfiz davası için gerekli belgeler de dava öncesinde eksiksiz bir şekilde temin edilmelidir.
Tanıma Tenfiz Davası Nerede Açılır?
Birçok davanın işlendiği farklı mahkemeler olduğu gibi, tanıma tenfiz davaları ile sorumlu mahkemeler de asliye mahkemeleridir. Açılacak olan tanıma tenfiz davasının niteliğine bağlı olarak asliye hukuk mahkemesi, asliye ticaret mahkemesi veya asliye niteliğine sahip olan ihtisas mahkemeleri bu davalardan sorumlu olur. Örneğin bir boşanma davası için açılacak olan tanıma tenfiz davasında sorumlu olacak mahkeme birimi aile mahkemesidir.
Yetkili mahkemenin belirlenmesi MÖHUK madde 51 düzenlemesine göre kesin karara ulaşır. DAvaya hangi mahkemenin bakacağı belirlendikten sonra; davalı kişinin Türkiye’deki ikamet yeri, eğer ikameti Türkiye’de değilse sakin olduğu yer, eğer sakin olduğu yer de yoksa Ankara, İstanbul veya İzmir’deki mahkemelerden birisi bu davalar için yetkili olacaklardır. Tanıma tenfiz davası için gerekli belgeler bulunmaktadır ve dava için istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamanız gerekmektedir.
Tanıma Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Her davada yer alması gereken özel belgeler vardır. Yurtdışında karara varılmış bir boşanma davasının Türkiye’de de geçerlilik görmesini sağlayacak kolan tanıma tenfiz davası için gerekli belgeler de şu şekildedir;
- Yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının aslı,
- Yabancı mahkemede verilen boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu belirten şerh ya da apostil şerhi.
- Yurtdışı mahkemelerinde verilen boşanma kararının Türkçe’ye yeminli tercüman tarafından çevrilmesi, ve bu tercümenin noter ya da konsolosluklar aracılığı ile onaylatılması.
- Yurtdışında boşanan kişilerin pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopileri.
- Boşanma tanıma tenfiz davası için avukat tutulması durumunda avukat vekaletnamesi.
Türkiye’de de geçerliliğini sağlayacağınız bir boşanma tanıma tenfiz davası için gerekli belgeler yukarıdaki gibidir.
Öncelikle tanıma ve tenfiz davası nedir konusunda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Tanıma tenfiz davaları önemli bir hukuki zemin üzerinde yer almaktadır. Bu davada yurtdışına ilişkin bağlantıların da yer almasından dolayı usulü işlemlere ekstra önem verilmelidir. Bu nedenle tanıma tenfiz davası süreci ve yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi konularında detaylı bilgi sahibi olmak için iletişim sayfamızdan alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.