+90 506 621 58 90

Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi

Yabancı mahkeme kararlarının tanınması demek, yurtdışında yabancı bir mahkeme tarafından duruşması gerçekleştirilen ve sonuçlanan bir davanın Türkiye’de de aynı niteliğe sahip olması adına Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından kabul görmesi yani tanınması demektir. Yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi, en anlaşılır açıklaması ile yabancı bir ülkenin mahkemesinde verilmiş bir kararın Türk mahkemelerinde de tanınması, nitelik kazanması ve icrasını kabul edilebilir kılacak mahkeme kararının alınmasını sağlamak amacı ile açılan davalardır. 

Türk hukukunda önemli bir yere sahip olan tanınma ve tenfiz, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku hakkında olan kanunda düzenlenmişlerdir. Bu düzenlemeye gidilirken, temelde hedef alınan nokta; yabancı bir mahkemede duruşması ve sonuçlanması gerçekleşmiş olan bir davanın Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde nasıl bir niteliğe sahip olup değerlendirileceğidir. Tanınma ve tenfiz davasının gündeme gelebilmesi için öncelikle yabancı bir mahkemenin, iki taraflı çekişmeli bir davaya kesin sonuç getirmesi gerekmektedir. Bu çekişmeli dava ancak yabancı mahkemede son bulduktan sonra Türk mahkemelerince tanınması ve tenfizi gerçekleştirilebilir. 

Tanınma ve tenfiz davasına örnek verecek olursak, yurtdışında yabancı bir mahkeme tarafından boşanmış olan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, Türkiye’de de resmi bir şekilde boşanmış olarak kayda geçmesi için ve kişiye ait nüfus kayıtlarında bu karara yönelik bir değişiklik yapılması için ilgili Türk mahkemesinin, diğer ülkede sonuçlanmış bu davayı tanıması, tenfiz etmesi ve diğer yükümlülüklerini kabul etmesi gerekir. 

Tenfiz Kararı Nasıl Olur? 

Yabancı mahkeme kararının tenfizi, tıpkı tanıma kararında da olduğu gibi kesin hüküm ve kesin delil şartı yetkisine sahip bir şekilde işleyişe girer. Tenfiz kararında, tanınma kararına ek olarak icra yetkisine de sahip olduğundan bahsetmek mümkündür. Bundan ötürü yabancı bir mahkeme tarafından verilmiş olan icrai bir kararın Türkiye’de de geçerlilik sahibi olmasını sağlar. Buna rağmen belirtmek gerekir ki Türk mahkemeleri bu icraları reddedebilir, bir kısmını tenfiz ederken bir kısmını reddedebilir yani kısacası kısmen tanıyabilir. 

Bu açıklamalara ek olarak, yabancı mahkemede gerçekleşen davada yer almayan hükümlülüklerin Türk mahkemelerinde tanıma ve tenfiz aşamasında görülmesi veya yeni kararlar verilmesi mümkün değildir. Sonuç olarak tanınma ve tenfiz davalarında, yabancı mahkemenin verdiği sonuçların üstüne bir şey eklenerek herhangi bir değerlendirme yapılamaz. İlgili yabancı mahkeme kararının, yabancı mahkemede geçerliliğinin başladığı tarihten itibaren Türk mahkemelerinde de yabancı hakem kararlarının tanıması ve tenfizi olayının gerçekleştirilmesi mümkündür. 

Tanınma ve tenfiz davası nedir ve tenfiz davası için gerekli belgeler nelerdir konuları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için iletişim sayfamızdan alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

Leave a Comment

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler