+90 506 621 58 90

Maden İşletme Ruhsatı ve İzni

Türk hukukunda maden ruhsatını, maden işletme faaliyetlerinin yürütülebilmesi için verilen yetkiyi kanıtlaması ve bir madenin işletmeye alınabilmesi için gerekli olan izin şeklinde tanımlamak mümkündür. Maden işletme ruhsatı ve iznine sahip olabilmek için,  maden hakları, medeni haklarını kullanmaya ehil T.C. vatandaşlarına, madencilik yapabileceği statüsünde yazılı Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiliği haiz şirketlere, bu hususda yetkisi bulunan kamu iktisadi teşebbüsleri ile müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ile diğer kamu kurum, kuruluş ve idarelerine mali yeterliliği bulunanlara verilir. Maden hakları gerçek veya tüzel olmak üzere yalnızca tek kişi adına verilir. 

Eğer bir devlet memuru iseniz ve maden işletme ruhsatı almayı düşünüyorsanız, devlet memurları, diğer kamu görevlileri, genel müdürlüğün merkez ve taşra teşkilatında çalışan yevmiyeli ve mukaveleli personeller, maden işletme ve arama ruhsatı alamazlar. Ayrıca yabancı uyruklu vatandaşlar ve T.C. kanunlarına uyulmadan kurulmuş olan yabancı şirketler Madencilik Kanunu kapsamında maden işletme ruhsatı ve izni alamazlar. 

Maden İşletme Faaliyeti için Gerekli İzinler 

Maden işletme ruhsatına sahip olan sahip olan özel ve tüzel kişiler işletme faaliyetinde bulunacakları alan için Çevresel Etki Değerlendirmesi Kararı, Gayrı Sıhhi Müessese Kapsamında İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ve faaliyette bulunulacak alana ait mülkiyet izni alarak Maden İşleri Genel Müdürlüğüne İşletme İzni müracaatında bulunur. Genel müdürlük tarafından faaliyette bulunacak alan için işletme izni düzenlenmesine ilişkin maden üretim ve satış faaliyetlerinde izinler dahilinde bulunulabilir. 

Maden Ruhsatı Bulunmayan Alanlarda Yapılan Kaçak Maden Üretimi ve Arama Faaliyetleri için Uygulanacak Olan Cezai Yaptırımlar Nelerdir? 

Ruhsat alanları dışında ve ruhsatsız alanlarda kaçak maden üretiminin tespit edilmesi durumunda 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 12. maddesi ve 5. fıkrası hükmü kapsamında Genel Müdürlük tarafından işlemler yapılmaktadır. Aynı şekilde ruhsatsız ve usulsüzce üretim yapıldığının mülki idareler tarafından tespit edilmesi durumunda, o maden sahasında anlık olarak müdahale edilerek kaçak üretilen ve sevk edilen madenlere el konulmaktadır. Bu usulsüz eylemleri gerçekleştiren, izinsiz maden üretimi yapıp el konulan ve el konulma imkanı ortadan kalkmış olan madenin ocak başı satış bedelinin iki katı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

Eğer maden işletme ruhsatı nasıl alınır ya da maden arama ruhsatı gibi konulara ilişkin birçok sorunun cevabını profesyonel bir yardımla almak istiyorsanız, iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilir ve alanında uzman avukatlarımızla hukuki işlemlerinizi sürdürebilirsiniz. 

Leave a Comment

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler