Her ortaklık işinde olduğu gibi anonim şirketlerde ortakların sorumluluğu da vardır. 6102 sayılı TTK’nın 329. maddesine göre anonim şirket sermayesi belirli paylara bölünmüş olan borçlarından dolayı yalnız kendi malvarlığı ile sorumlu bulunan şirkettir. Pay sahipleri yani şirket ortakları, sadece sözleşmelerinde taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile şirkete karşı sorumlulardır.
Türk kanunları, bu konu ile alakalı kesin bir sınır çizerek anonim şirketlerde, ortakların sorumluluğunu sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile birlikte yalnızca şirkete karşı hükümlü kılmıştır. Bu durum anonim şirketlerde, şirket alacaklılarının ortaklar çevresinde takibe girmelerine engel olmaktadır.
Ticaret Hukuku Açısından
Anonim şirket ortaklarının sorumluluğu, ortaklık sözleşmesinde yer alan, şirkete koymayı taahhüt ettikleri sermaye veya pay ile sınırlıdır. Dolayısıyla ortaklar, şirketin borçlarından dolayı sözleşmelerinde taahhüt ettikleri sermaye miktarına kadar tüm mal varlıkları ile sorumlulardır. Bu durumu aşan bir olay olduğunda herhangi bir sorumluluk söz konusu değildir. Anonim şirket ortaklığı prensipleri bu yönde olduğundan dolayı, taahhüt ettikleri sermaye payını şirkete ödedikleri takdirde, prensip olarak veya ortak sıfatı içerisinde herhangi bi zorunlu sorumluluğa maruz kalmazlar.
Kamu Hukuku Açısından
Ticaret hukuku açısından geçerliliği olan bu kuralın, anonim şirketlerde vergi hukuku açısından da geçerli olduğundan bahsedebiliriz, ancak durum limited şirketlerde daha farklıdır. 6183 sayılı AATUHK’nun 35’inci maddesinde uzun zamanlardır yer alan hükme göre, limited şirket ortakları şirket tarafından ödemesi gerçekleşmeyen ve tahsil imkanı bulunmayan kamu alacaklarından ötürü şirkette ödemeyi taahhüt ettikleri veya edecekleri sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu bulunmakta ve takibe tabi tutulmakta idiler.
Ancak söz konusu olan bu hüküm 29.7.1998 tarihinden itibaren 4369 sayılı Kanunla değiştirilerek karşılıklı ortakların kendilerine ve şirkete olan sorumlulukları ağırlaştırılmıştır. Yeni karar verilmiş hükme göre, limited şirket ortakları, şirketten tahsil imkanı olmayan kamu alacaklarının tamamından, kendi sermaye payları ile aynı oranda, doğrudan doğruya sorumlu olaraktan ve bu kanun hükümleri gereğince incelemeye tabi tutulurlar.
Eğer Anonim Şirket kurmak için gerekenler, Anonim Şirket Hisse Devir Sözleşmesi ya da Anonim Şirket tasfiyesi hakkında bilgi edinmek isterseniz iletişim sayfamızdan bize ulaşabilir ve ihtiyacınız olan hukuki yardımı en güvenilir bir şekilde alabilirsiniz. Bu tarz konular hakkında bilgi almak için avukatlarımızın yardımını tercih ederek daha doğru bilgiye ulaştığınızdan emin olabilirsiniz.