Türk Ticaret Kanunu’nda sermaye şirketi olarak düzenlenen şirketlerden biri olan anonim şirketler, nispeten büyük sermayelere sahiplik eden ticaret şirketleri olarak bilinmektedir. Sermayesi belirli pay ve miktarlara bölünen bu anonim şirketler, esas sermaye paylarının temsil edilmesi adına pay senetleri veya diğer bir adıyla hisse senetleri bastırabilirler. Eğer şirket paylarının düzenlenmesi için hisse senedi bastırılmış ise, hisse devrinin gerçekleşmesi bu senetlerin usulüne göre gerçekleştirilmelidir.
Türk Ticaret Kanunu’nca, anonim şirket hisselerinin belirlenen kurallar dahilinde herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın devredilebileceği esası benimsenmiştir. Ancak belirlenmiş olan bu kurala kanunla ve şirket sözleşmeleri ile getirilen birtakım istisnalar, konuyu anlaşılması daha zor bir hale getirmişlerdir. Anonim şirket hisse devir sözleşmesinin nasıl yapılması gerektiği, hisse senetlerinin geçerli olacak bir şekilde nasıl devredileceği konularında akılda sorular oluşmaktadır.
Anonim Şirket Hisse Devri Nasıl Yapılır?
Anonim şirketlerde hisse devir sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sözleşmenin yazılı ve noterce onaylanmış olması gerektiğidir. Dolayısıyla herhangi bir devir işlemi gerçekleştirmeden önce yazılı sözleşmenin hazırlanmış olması, hem taraflarca hem de noter tarafından imzalanmış olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak bu hisse devrinin gerçekleşmesi için genel kurul onayı da lazımdır.Yerine getirilmesi gereken şartları aşağıdaki gibi görebilirsiniz.
- Yazılı anonim şirket hisse devir sözleşmesi,
- Sözleşmedeki imzaların noter tarafından onaylanması,
- İstisnaları olmakla birlikte genel kurul onayı,
- Tüm şartlar yerine getirildikten sonra bir tescil ve pay defterine kayıt işlemi söz konusu olacaktır.
Anonim şirket devri gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar daha bulunmaktadır. Anonim şirketlerde hisse devir sonrası sorumluluklar da bunlardan birisidir. Anonim şirket devrinde 2 yıl sorumluluk gibi hususlar bulunmaktadır. Devreden taraf, devrin ilan veya ihbar anına kadar doğan borçlardan dolayı devralanla birlikte 2 yıl süreyle karşılıklı bir şekilde sorumludur. Bu süre zarfında vadeye bağlanmış borçlar da ödenmesi gereken zaman tarihinden sonra; karşılıklı ödenmesi gereken borçlar ise devrin ilanı veya ihbarından itibaren işlemeye başlar.
Ayrıca 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 491. Maddesine göre, bedeli tamamen ödenmemiş bir kişinin adına yazılı payların devri tamamen şirket onayına tabi tutulmuştur. Bu onay alınmadan hisse devrinin gerçekleşmesi mümkün değildir.
Bedeli ödenmemiş kişi adına belirtilmiş olan yazılı paylar ancak şirketin onayı ile devrolunabilir; meğer ki, devir, miras, mirasın paylaşımı, eşler arasındaki mal rejimi hükümleri veya cebrî icra yoluyla gerçekleşsin.
Eğer anonim şirketlerde ortakların sorumluluğu ya da anonim şirket tasfiyesi gibi daha birçok konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız iletişim sayfamızdan bize ulaşarak yardım alabilir ve tüm hukuki işlemlerinizi profesyonel bir avukat yardımı ile sürdürebilirsiniz.