Birden fazla satış sözleşmesi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi de günümüzde oldukça tercih edilen e-ticaret sitelerinde kullanılan mesafeli satış sözleşmeleridir. Mesafeli satış sözleşmesi cayma süresi ve mesafeli satış sözleşmesi iptalinden bahsetmeden önce Mesafeli Satış Sözleşmesinin temel amacına bakacak olursak, müşterilerin e-ticaret sitesinden alışveriş yaparken ve alışveriş sonrasında yaşanabilecek olumsuz olayların önüne geçebilmek ve prosedürlerle ilgili ön bilgilendirmeyi sağlamak için hazırlanmaktadır.
Her sözleşmenin kendine göre cayma hakkı ve süresi bulunmaktadır. Sözleşmeler hazırlanırken iki tarafın ve daha çok müşterinin yararlanabileceği cayma hakkı ve süresi tanınarak hazırlanırlar. Mesafeli satış sözleşmesi cayma hakkı ve süresi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için aşağıdaki başlığı inceleyebilirsiniz.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Cayma Hakkı
Birçok sözleşmede olduğu gibi mesafeli sözleşmede cayma hakkı bulunuyor. Tüketici yani müşteri olan taraf, 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve herhangi bir cezai işleme tabi tutulmaksızın sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına yönelik sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal/ürün teslimine yönelik sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı/ürünü teslim aldığı gün başlar. Ayrıca tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre zarfında cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkının süresi belirlenirken;
- Tek sipariş konusu olup ayrı ayrı teslim edilen mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son malı teslim aldığı gün,
- Birden fazla parçadan oluşan mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son parçayı teslim aldığı gün,
- Belirli bir süre boyunca malın düzenli tesliminin yapıldığı sözleşmelerde, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin ilk malı teslim aldığı gün esas alınarak cayma hakkı süresi belirlenir.
Ayrıca malın satıcı tarafından taşıyıcıya teslimi, tüketiciye yapılan teslim olarak kabul edilemez. Cayma hakkı süresinin başlaması için söz konusu olan ürün veya hizmeti müşterinin teslim almış olması gerekmektedir. Daha sonrasında cayma hakkı ve süresi için tanınan süre başlar.
Mesafeli Satış Sözleşmesi nedir ya da mesafeli satış sözleşmesi cayma hakkı ve süresi hakkında daha detaylı bir bilgi sahibi olmak için tarafımızdan yardım alabilirsiniz. Tüm sözleşmeler ve haklarınız hakkında alanında uzman ve deneyimli avukatlarımız tarafından yardım almak isterseniz iletişim sayfamızdan alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.