+90 506 621 58 90

Adım Adım Şirket Birleşmesi

Ticaret Hukukuna göre şirketlerin birleşmesi iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir

  • Yeni Kurulan Bir Şirket Çatısı Altında Birleşme
  • Bir Şirketin Diğer Şirket Bünyesi Altında Devam Etmesi(Devralma)
  • Konsolidasyon(İki veya daha fazla şirketin yasal varlıklarını sona erdirerek yeni bir şirket oluşturmasıdır).

Yeni Kurulan Şirket Çatısı Altında Birleşme

Yeni bir ofis birleşmesinde, iki veya daha fazla şirket birleşerek yeni bir şirket oluşturur. Birleşme devralma durumunda sadece devredilen şirketin tüzel kişiliği sona erer, ancak yeni bir iş yeri olarak birleşme durumunda tüm birleşen  şirketlerin tüzel kişilikleri sona erer ve yeni bir tüzel kişilik oluşturulur. .

Bir Şirketin Diğer Şirket Bünyesi Altında Devam Etmesi (Devralma Şeklinde Birleşme)

Bu şirket birleştirme şeklinde, bir şirket başka bir şirketin kuruluşuyla birleşir ve alacak ve borçlar dahil tüm varlıkları devralan şirkete geçer. Devredilen şirketin tüzel kişiliği ortadan kalkar ve adı ticaret sicilinden silinir.

Şirket Birleşmelerinde Yapılması Gerekenler

Kolaylaştırılmış birleşme süreci, birleşmeye katılan şirketler arasındaki görüşmelerle başlar. Birleşme müzakereleri genellikle birleşen şirketlerin yönetim kurulları tarafından yürütülür. Sayılı birleşme müzakereleri kapsamında taraflar arasında bağlayıcı olmayan niyet mektupları ve protokoller akdedilebilir. Düzenlemeleri, müzakerede gelinen noktaları etkin bir şekilde gösterir ve yöneticilere yol gösterir

Birleşme Sözleşmesi

Birleşme sözleşmesi yazılı olarak imzalanmalıdır. Bu sözleşme, birleşmeye katılan şirketleri, birleşme şartlarını ve şirket hisselerini ve olası bir tazminat tutarını içerir.

Birleşme Raporu

  • Birleşen şirketin sermayesinin yarısının zarar veya borç nedeniyle kaybolması durumunda, diğer birleşen şirket, kaybedilen sermaye veya iflası ve buna bağlı masrafları karşılamak için biriktirmekte serbest olduğu sermayeye sahip olacaktır. tutarlar hesap formu ile teyit edilir veya herhangi bir koşul olmadığı teyit edilir.
  • Bu rapor dahilinde birleşmeye katılan  her şirketin sermayesinin serbest olup olmadığını ve özkaynaklarını öğrenmemiz gerekir
  •  Alacaklıların alacaklarının risk altında olmadığı ve karar verilmesinin mümkün olmadığı tespit edilirse bu  alacakların teminatı olarak kurumsal beyanname düzenlenir.

Şirket Birleşme Süreci

  • Devralan ve devralan şirketin genel kurul toplantısında birleşme sözleşmesini onaylayan kararların noter tasdikli suretleri (2 nüsha) 
  •  Taraflarca imzalanan birleşme sözleşmesi (1 nüsha) 
  •  Bakanlık yetkilileri veya diğer koordinasyonlar için bu izin veya ilgili izin edinen ve edinilen için gereklidir. 
  •  Devralan şirketin birleşmesi nedeniyle sermaye artırımının tescili 
  •  Devreden şirket için gerekli belgeler; Birleşme yeni bir kuruluş olarak gerçekleşirse, yeni şirketin kuruluş belgelerinin tamamlanması

Şirket Birleşmelerinin Avantajları

Sunduğu vergi avantajları, şirketlerin vergisiz birleşme olarak da bilinen geçiş yöntemini seçmelerinde önemli bir etkendir.Ölçek ekonomisi etkisi yani şirketteki girdi ve çıktı maliyetlerini azaltmak da şirket birleşmelerinin sağladığı çeşitli avantajlardan biridir.Daha iyi bir yönetim sistemi fırsatı, yeni müşteri bulma potansiyelinin iki katına çıkması şirket birleşmelerinin avantajlarından birkaç tanesidir. Birleştiğiniz şirketin statüsü sizi de belirli bir noktada etkileyeceği için vereceğiniz bu stratejik karar ile prestijinizi de arttırmanız mümkündür.

Şirket birleşmesi nedir ya da şirket türleri konuları hakkında detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz. 

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler