Her sözleşmenin geçerli kılınması için gereken şartların olduğu gibi adi ortaklık sözleşmesi geçerlilik şartları da bulunmaktadır. Adi ortaklık sözleşmesi geçerliliğinin sağlanması için aşağıdaki şartların doğru bir şekilde yerine getirilmiş olması gerekmektedir.
Kişi Unsuru
Adi ortaklığı, kişi ortaklığı olarak tanımlayabiliriz. Bu nedenle adi ortaklıktaki en önemli unsurlar birbirini tanıyan ve güvenen insanlar olmasıdır. Adi ortaklık sözleşmesinin oluşturulması için en az 2 ortağın varlığının sağlanması gerekir. Tek bir bireyin varlığı ile adi ortaklık kurulamaz. Adi ortaklıkta tek bir bireyin kalması sonucu adi ortaklığın bittiği anlamına gelir. Ayrıca adi ortaklık şartlarında üst kişi sınırı görülmemiştir, bu da demek oluyor ki ortakların sayısı dilediğince artırılabilir ancak minimum 2 kişi bulunmak zorundadır.
Sermaye Unsuru
Adi ortaklık içerisinde yer alan ortaklardan her birisi bu ortaklığa sermaye katmak zorundadır. Türk Borçlar Kanunu’nun 621/1 maddesi uyarınca her türlü ortak para, alacak, mal veya bir emeği ortaya katılım payı olarak eklemekle yükümlüdürler.
Sözleşme Unsuru
Adi ortaklık sözleşmesi, en az iki kişinin emeğini veya mal varlığını bir gelir elde etme amacı doğrultusunda birleştirerek oluşturdukları ortaklık sözleşmesidir. Adi ortaklık sözleşmesi, sürekli borç halinde bulunmayı gerektiren bir sözleşme çeşididir. Bunlara ek olarak adi ortaklık sözleşmesi herhangi bir şekle tabi değildir. Bundan ötürü adi ortaklık sözleşmesi sözlü olarak dahi yapılabilir. Ancak ilerleyen zamanlarda oluşabilecek herhangi bir uyuşmazlığa karşın hakların savunması ve sorunun hukuki yollarla çözülmesi için sözleşmenin yazılı bir şekilde yapılması tavsiye edilmektedir.
Müşterek Amaç Unsuru
Adi ortaklık sözleşmesinin temel unsurlarından birisi de, adi ortaklık ilişkisinde yer alan ortakların orada bulunmalarının ortak bir amaca hitap etmesi gerekmektedir. Ortaklık ilişkisi kurmanın temel amacı, kar elde etmek ve bu karı ortaklar arasında paylaşmaktır.
Adi Ortaklık Sözleşmesinin Geçerliliği
Her sözleşmenin boyutu ve dikkat edilmesi gereken özellikleri farklıdır. Dolayısıyla adi ortaklık sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenlere de özen göstermekte fayda vardır.
Ortak olma adaylığı gösteren kişilerce akıllarda yer eden sorulardan birisi de adi ortaklık sözleşmesi noterde mi yapılmalı sorusudur. Bu sözleşmenin konum olarak nerede yapıldığının bir önemi yoktur ancak hukuki bir geçerlilik sahibi olması için yazılı bir şekilde içinde yer alması gereken hükümleri içermeli ve noter tarafından onaylanmalıdır.
Adi ortaklık sözleşmesi oluşturmak veya bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bir avukat tarafından yardım almanız tavsiye edilmektedir. Eğer siz de yeni bir ortaklık kurmaya hazırlanıyorsanız iletişim sayfamızdan alanında uzman avukatlarımıza ulaşarak adi ortaklık sözleşmesini oluşturma sürecini zorlanmadan atlatabilirsiniz.