Yeni bir girişimde bulunacak bireylerin karşısına çıkan sözleşmelerden birisi de adi ortaklık sözleşmesidir. Peki bu adi ortaklık sözleşmesi nedir? Bir diğer deyimi ile adi iş ortaklığı sözleşmesi, iki veya daha fazla kişinin emeklerini veya mal varlıklarını kesin bir kazanç elde etmek amacı ile ortak amaçlar uğruna birleştirdiği durumun sözleşme halinde sunulmasına adi ortaklık sözleşmesi denir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu düzenlenen tüm ortaklıkların, diğer ortaklıklara göre ayırt edici özelliklere sahip olmayan her türlü ortaklık adi ortaklık çerçevesinde bulunmaktadır. Adi ortaklığın ne olduğuna dair yeterli bilgi sahibi olduktan sonra bir diğer düşünülmesi gereken şey ise adi ortaklık sözleşmesi nasıl yapılır sorusu olacaktır.
Adi Ortaklık Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Adi ortaklık sözleşmesi belirli kurallara dayalı olarak belirli bir şekil ve şarta tabi değildir. Ortaklığın kurulmasındaki temel amaç veya ortaklık dahilinde gerçekleştirilen işler şekil şartı gibi gözükse de ortaklığın oluşturulması şekil şartı söz konusu olmadan gerçekleşir. Ancak bu kuralın aşağıdaki gibi bazı istisnaları bulunmaktadır:
- Ortaklar sözleşmenin belli bir şekle bağlı kalınarak yapılmasını aralarında kararlaştırabilirler. Eğer bu şekilde kabul edilen bir şekil şartı ön görüldüyse, bu şekle uyulmadan yapılan sözleşmeler tarafları bağlamaz.
- Devri kanunen şekle tabi olan mal ve haklar ortaklığa katılım payı olarak verilecekse, bu katkıya dair olan maddeler kanunun öngördüğü şekil şartlarına uyularak yapılır. Sözleşmenin tamamının değil, sadece devri şekle tabi katılım payının yer aldığı hükümlerin şekle tabi olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Örneğin, taşınmaz mülkiyetinin ya da paylı mülkiyet söz konusu olan bir taşınmaz payının katılım payı olarak verilmesi taahhüdü söz konusu ise sadece devir sözünü içeren bu madde, kanun hükmü gereği resmi şekilde yapılmalıdır. Benzer şekilde bir alacak, ortaklığa katılım payı olarak verilecekse, alacağın temliki hükümleri gereği yazılı şekil şartına tabi olacaktır.
- Tüzel kişiliği olan ticaret şirketleri, ticari işletme işletmek amacıyla bir adi ortaklık kurarsa ve bunu ticaret siciline tescil etmek isterse, ilgili sözleşmeyi yazılı yapmalı ve notere onaylatılmalıdır. Bu ihtimalde şekil şartı sadece ticaret siciline tescil edilmek istenirse söz konusu olur. Yoksa adi ortaklığın kurulması için yine şekil şartı söz konusu olmayacaktır.
Gördüğünüz gibi adi ortaklık sözleşmesinde de var olan birtakım istisnalar bulunmaktadır. Ayrıca adi ortaklık sözleşmesi geçerlilik şartı konusuna da dikkat etmekte fayda olacaktır.
Her sözleşmenin olduğu gibi adi ortaklık sözleşmesinin de fesih şartları vardır. Gelin birlikte adi ortaklık sözleşmesi feshi nasıl yapılır inceleyelim.
Adi Ortaklık Sözleşmesi Feshi
Adi ortaklık sözleşmesi, Türkiye Borçlar Kanunu’nun 639. maddesinde yer alan aşağıdaki sebeplerle birlikte fesih edilebilir:
- Ortaklık sözleşmesinde öngörülen amacın gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkânsız duruma gelmesiyle.
- Sözleşmede ortaklığın mirasçılarla sürdürülmesi konusunda bir hüküm yoksa, ortaklardan birinin ölmesiyle.
- Sözleşmede ortaklığın devam edeceğine ilişkin bir hüküm yoksa, bir ortağın kısıtlanması, iflası veya tasfiyedeki payının cebrî icra yoluyla paraya çevrilmesiyle.
- Bütün ortakların oybirliğiyle karar vermesiyle.
- Ortaklık için kararlaştırılmış olan sürenin bitmesiyle.
- Ortaklık sözleşmesinde feshi bildirme hakkı saklı tutulmuş veya ortaklık belirsiz bir süre için ya da ortaklardan birinin ömrü boyunca kurulmuşsa, bir ortağın fesih bildiriminde bulunmasıyla.
- Haklı sebeplerin bulunması hâlinde, her zaman başkaca koşul aranmaksızın, fesih istemi üzerine mahkeme kararıyla.
Adi ortaklık sözleşmesi oluştururken veya fesih etmeden önce iletişim sayfamızdan alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz. Böylelikle hukuki işlerinizi daha profesyonel anlamda ilerletebilir ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşmaktan kaçınabilirsiniz.