+90 506 621 58 90

Anonim Şirket Tasfiyesi

Tasfiye Nedir?

Tasfiye kelimesi, Ticaret Hukuku ve ticaret dilinde iflas veya bir işletmenin kapanması nedeniyle hesaplar kapatıldığında geride kalan mal ve para miktarını alacaklılara aktarma sürecine denir. Anonim şirket tasfiyesi, tasfiye edilen şirketin tasfiye nedenlerinden birini yazılı olarak bulması durumunda, nihai yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle birlikte borçların ödenmesi ve kalan malın hissedarlara dağıtılması için gerçekleştirilen bir işlemdir.

Anonim Şirketlerde Tasfiye Süreci

Şirket tasfiyesi öncesinde yapılması gereken hazırlıklar her şirket için değişiklik gösterebilir.Bazı şirketler için süreci doğrudan başlatmak daha iyidir, bazı şirketler için ise tasfiye memuru kimdir, sürecin nasıl tasarlanacağı ve bunun gibi bazı kalemleri önceden planlamak daha iyidir. Bahsettiğimiz planlamalar yapıldığı takdirde tasfiye süreci daha iyi olabilir. 

Anonim şirket hisse devir sözleşmesinin başlangıç ​​zamanı şirketin sona erdiğini göstermektedir. Tasfiye işlemlerinin en önemli hedeflerinden biri tasfiye memurudur. Aşağıda anonim şirketlerinin tasfiyesinde tasfiye memurlarının sorumluluğu hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Anonim şirketin tasfiyesi başladığında, tasfiye memuru veya görevliler önce durumu araştırır, borçları, alacakları ve varlıkları inceler. Tüm şirket hesaplarını toplarlar. Şirketin varlıklarının ve finansal durumunun envanterini ve bilançosunu hazırlar. Hepsini anonim şirket genel kurulunun onayına sunar, ardından anonim şirket genel kurulunun onayından sonra tasfiye memurları ilgili belge ve defterlere el koyar.

Anonim Şirket Hangi Hallerde Tasfiye Edilir?

Anonim şirketlerde ortakların sorumluluğu ve bu sorumlulukların yerine getirilmesi çok önemli bir yer kaplar. İşiniz düşündüğünüz kadar iyi gitmiyorsa, finansal olarak zorlanıyorsanız veya ortaklarınızla ilişkileriniz işinizin devam edemeyeceği bir noktaya geldiyse, işinizi kapatmak sizin için daha iyi olabilir.

Anonim Şirket Tasfiyesi Nasıl Yapılır?

İlk olarak, tasfiye memuru, dış tasfiyenin gerçekleştirildiği bir senet hazırlar. Alacaklar tahsil edilir ve borçlar ödenir. Alınması muhtemel olmayan alacaklar noterde tutulur, ardından kazanılmamış hisse senedi ödülleri ödenir. Özel şirketin borçları azalır ve bundan sonra iç tasfiye başlar, mal kalırsa taraflara birimleri oranında dağıtılır ve anonim şirket tasfiyesi nasıl yapılır sorusunu bu şekilde özetleyebiliriz.

Anonim Şirket Tasfiyesi Ne Kadar Sürer?

Anonim şirketlerde tasfiye süreci durumdan duruma değişiklik gösterebilir. Aslında, anonim şirket tasfiyesi ne kadar sürer sorusunun cevabına yaklaşık bir yıl diyebiliriz fakat bu süre çeşitli nedenlere bağlı olarak uzayabilir veya kısalabilir.

Anonim Şirkette Ek Tasfiye Mümkün Mü?

Bazı kişiler, gerekirse, ek bir tasfiye talep edebilme hakkına sahiptir. Bu nedenle, anonim şirketin son tasfiye memuru, TK üyeleri, hissedarlar veya alacaklılar, anonim şirketin olağan tasfiyesi sırasında şirket merkezinin  asliye ticaret mahkemesinden yeniden tasfiye talebinde bulunabilirler.

Anonim Şirkette Tasfiyeden Dönmek Mümkün Mü?

Tasfiyesi halihazırda verilmiş olan anonim şirket, genel kurul kararı ile veya tüzükte belirtilen sebeplerin gerçekleşmesi ile görevden alınmış ise, mallar dağıtılmadan önce genel kurul kararı ile tasfiyeden dönmek mümkündür.

Tasfiyenin iade zamanı  için belirli bir süre yoktur, ancak anonim şirketin mallarının dağıtımına başlanmamalıdır. Başka bir deyişle, anonim şirketin tasfiyesinden şirket malvarlığını dağıtmadan önce geri dönmesi mümkündür. Anonim şirket, süresi geçtikten sonra veya Kurul kararları dışında tasfiyeden çekilemez.

Anonim şirket tasfiyesi hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler