Türk Borçlar Kanunu’nun 470. maddesinde yer alan eser sözleşmesi, ilgili iki tarafa da karşılıklı borç yükleyen bir sözleşme niteliğine sahiptir. Yüklenicinin görevi, iş sahibine karşı yüklendiği eser borcunu yasa ve sözleşmede yer alan hükümlere, belirli teknik ve kurallara uyarak yapmalı ve zamanında bitirerek eseri iş sahibine teslim etmekle yükümlüdür. İş sahibi ise, yüklenicinin yükmü altında bulunan eseri kendisine vermesine karşılık olarak taahhüt ettiği ödemeyi eseri aldıktan sonra zamanlı bir şekilde yapmakla yükümlüdür. Eser sözleşmesinin şartlarına ilişkin doğru bilinen yanlışlar vardır.
Borçlar kanununda eser sözleşmesi şekil şartlarına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu eser sözleşmesi yazılı olarak hazırlanabileceği gibi sözlü olarak da hazırlanabilir. Ancak ispata dayalı bir hukuk anlayışı içerisinde, yapılması gereken sözleşmenin yazılı bir şekilde uygulanması ilgili iki taraf için de daha sağlıklı olacaktır. Taraflar arasında yapılan eser sözleşmesi bir veya iki taraf tarafından inkar edilmediği sürece bir sorun çıkmayacaktır. Fakat taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık meydana geldiğinde, yüklenicinin sözleşme ile ilişkisini inkar etmesi durumunda buna karşılık olarak iş sahibinin sözleşmenin varlığını yazılı bir delille kanıtlaması gerekmektedir. Herhangi bir yazılı sözleşme bulunmasa da onun yerini tutabilecek belgeler bulunmaktadır. Örneğin yüklenicinin veya onun adına hareket etmekte olan bir kişinin imzasının yer aldığı teslim belgesi veya irsaliye faturası ile sözleşme ilişkisinin mahkemeye ispatlanması mümkündür. Birçok sözleşmeden olduğu gibi eser sözleşmesinin feshi ve sona ermesi de yer almaktadır.
Eser Sözleşmesinin Feshi
Sözleşme kuralı gereği, bütün sözleşmelerde yer aldığı gibi eser sözleşmesinde de tarafların birbirlerine olan borçlarının ifası ile sözleşme sona ermektedir. Buna rağmen taraflar anlaşma içerisinde bulunarak borçların ifası gerçekleşmemiş olsa dahi iki taraf da razı ise sözleşme bitirilebilir. İlgili iki tarafın sözleşmeyi sona erdirme anlaşmaları, sözleşmenin bir veya birkaç maddesini dahil edebileceği gibi tüm sözleşmeyi kapsayan bir durum da olabilir. Eğer fesih anlaşması sözleşmenin bir kısmı için yapılırsa sözleşmenin kalan madde ve hükümleri kaldığı yerden devam etmektedir. Ancak yapılacak olan anlaşma, tüm sözleşmenin bitimine yönelik bir kararla olacaksa, iş sahibi ve yüklenicinin birbirlerine olan borçları, aralarında herhangi bir borç ilişkisi olmayacağından ortadan kalkar.
Eser sözleşmesinin maddeleri, hüküm ve sorumlulukları oldukça önemli ve dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Eser sözleşmesi nedir ve eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davası konuları hakkında da bilgi alabilirsiniz. Eser sözleşmesinin feshi ve eser sözleşmesi ile alakalı daha detaylı bilgi sahibi olmak için iletişim sayfamızdan alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.