+90 506 621 58 90

Eser Sözleşmesinde Yüklenicinin Temerrüdü

Yüklenicinin temerrüdünü kısacak açıklamak gerekirse; yüklenicinin sözleşmede kabul ettiği taahhütlerini yerine getirmemesi ya da taahhütlerini yerine getirmeyi geciktirmesi durumudur. Yani, yüklenici işi tamamlamada gecikirse ya da sözleşme şartlarını yerine getirmezse, bu durum yüklenicinin temerrüdü olarak kabul edilir.

Yüklenicinin Meydana Getirdiği Eseri Teslim Etme Borcu

Girişimci, yarattığı işi teslim etmelidir. Sözleşmede ifa yeri belirtilmemişse; Sözleşmenin konusu taşınır mal ise ifa yeri Medeni Kanunun 89. maddesine göre, taşınmaz mal ise ifa yeri taşınmazın yeridir. Sözleşmede yürütme süresi kararlaştırılmamışsa, işin niteliğine göre yürütme süresi belirlenir.

Yüklenicinin İşi Doğrudan Doğruya Kendisinin Yapması Borcu

Genel bir kural olarak müteahhit, sözleşme konusu işi kendisi yaratmalı veya kendi talimatıyla hazırlanmalıdır. Bunun istisnası, girişimcinin kişisel özelliklerinin ifa için önemli olmaması nedeniyle, girişimcinin kişisel borcunu ifa etmesinin gerekli olmadığı durumlardır.

Yüklenicinin Araç, Gereç ve Malzeme Sağlama Borcu

Taraflar tarafından aksi kararlaştırılmadıkça, işin tamamlanması için gerekli araç ve malzemeleri yüklenici temin eder.

Yüklenicinin Genel İhbar Yükümlülüğü

Yüklenici, işverenin veya işyerinin temin ettiği araç ve gereçlerin bozulduğunu veya işin zamanında veya yetkilendirilmiş olarak tamamlanmasını tehdit eden başka bir durum fark ederse, bunu derhal bildirmek zorundadır. işveren. Yapmazsa, sonuçlarından sorumlu olacaktır.

Yüklenicinin İşe Zamanında Başlama ve Devam Etme Borcu

Tam olarak TBK m. 73/1’e göre kararlaştırılan teslim süresi olan işler için, yüklenicinin tüm tahminlere göre, yüklenicinin işi başlatamaması nedeniyle, işleri kararlaştırılan sürede bitiremeyeceği açıksa, zamanında veya sözleşme hükümlerine aykırı olan işin gecikmesinden veya işveren tarafından imkansız olan bir gecikmeden dolayı çalışma. Unutulmamalıdır ki firma teslimat için belirtilen günü beklemeden sözleşmeden cayabilir.

Yüklenici Ne zaman Temerrüde Düşer?

Borçlu  ödemeyi zamanında yapmazsa temerrüde düşer. Öte yandan, ödemeyi alan tarafın o ödemeye ilişkin yükümlülüğünü yerine getirmemesi veya yapılan ödemeyi kabul etmemesi temerrüttür.

Eser Sözleşmesinde Yüklenicinin Temerrüdünün Şartları

Yüklenicinin eseri teslim borcunda temerrüdü için, edimini yerine getirmemesi için borcun muaccel hale gelmesi, imkansız hale gelmemesi, henüz ifa edilmemesi, gecikmeyi haklı gösterecek başka bir neden bulunamaması ve yüklenicinin bu durum hakkında uyarılmış olması gerekir. 

Müteahhidin ihmalinden bahsetmek için önce bir borcun olması gerekir ve bu olayın kelime terimi “ödeme zamanı” anlamına gelir. Taraflar arasındaki sözleşmede eserin oluşturulma tarihi belirtilmişse, borç o tarihte  muaccel olur. Taraflar arasındaki sözleşmede tarih belirtilmemişse TBK. m) 90 ıncı maddeye göre eserin oluşturulma tarihi, işin niteliği ve tarafların iradesi dikkate alınarak belirlenir. Eylem imkansız ise, yüklenicinin ihmalinden artık söz edilmez. Başka bir deyişle, ihmalden bahsetmek için eylemin uygulanabilir bir durumda olması gerekir. TBK faaliyetinin imkansızlığı. m. Bu durum 136. maddede düzenlenmiştir. Dolayısıyla, borçlunun elinde olmayan nedenlerle ifa imkansız hale gelirse, borç sona erer ve ihmal söz konusu değildir. TBK. m Yönetmelik 136’dan bahsetmek için imkansızlığın nesnel olması gerekir.

Eser Sözleşmesinde yüklenicinin temerrüdü sürecinde profesyonel destek almak ya da eser sözleşmesi nedir veya eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davası konuları hakkında bilgi edinmek için iletişim sayfamızdan uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz. 

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler