+90 506 621 58 90

Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan Alacak Davası

Eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davası, sözleşmenin feshi ile sözleşme tarafları arasında meydana gelen alacak davası anlamına gelmektedir. Eser sözleşmesinin hukuki husus ve esaslara göre oluşturulması ve sözleşmenin feshinden dolayı taraflar arasında uyumsuzluklar oluşması eser sözleşmesinden kaynaklı alacak davasını oluşturmaktadır. 

Eser sözleşmesi dahilinde, sözleşme taraflarından birini oluşturan yüklenici kişi veya kişilerin eser oluşturma sorumlulukları vardır. Buna karşılık olarak iş sahibi olan taraf da eser bedeli olarak ödeme yapmayı taahhüt eder. Ülkemizde eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davası örnekleri olarak estetik operasyonlar veya müteahhite verilen inşaat projeleri uyuşmazlıklarının sıklıkla yaşandığını söyleyebiliriz. Günümüzde önemli bir yere sahip olan Eser Sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu’nun 470. maddesinde yer alan hükümlere göre tanımlanıp düzenlenmiştir. 

Tarafların eser sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları sonucunda, taraflar kendi haklarını hukuki yollardan arama özgürlüğüne sahiplerdir. Sonuç olarak eser sözleşmesi yükümlülüklerini yerine getirmeyen taraflara karşın sözleşmede yer verilmiş şartlar göz önünde bulundurularak dava açılabilir. Bu dava süreci ile ilgili olarak yüklenici ve iş sahibinin sorumlulukları aşağıdaki gibidir. 

  • Yüklenicinin sorumluluğu altına giren eserin yapımı doğrudan kendine ait ya da yönettiği kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir.
  • Aksi belirtilmediği sürece eserin yapımında kullanılacak olan aletler ve araçlar yüklenici tarafından temin edilmelidir.
  • Eserin yapımı sırasında ya da sonrasında eserin ayıplı olacağını öngören yüklenici bu durumu derhal iş sahibine bildirmelidir. Aksi halde sonuçlardan kendisi sorumlu olmaktadır.
  • Yüklenici, eseri belirtilen süre içerisinde ve belirtilen şartlar altında yapmakla yükümlüdür. Kasten ya da kasıtlı olmadan eserin yapılmasını geciktirme durumu söz konusu olduğunda iş sahibinin bu söz konusu sözleşmeden cayma hakkı vardır. 

Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan Alacak Davası Ne Zaman Açılır? 

Eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davasında, sözleşmenin yüklenici tarafı, yapması gerekenin dışında ayıplı bir eser oluşturmuşsa bu sebepten ötürü ilgili makama açılacak olan davalar işin sözleşmedeki teslim tarihinden başlamak suretiyle;

  • Taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde iki yıl, 
  • Taşınmaz yapılarda ise beş yıl 

olmak üzere zaman geçmesiyle birlikte zaman aşımına uğramaktadır. Bundan ötürü iş sahiplerinin haklarını elde etmesini engelleyen bu süreler dikkat etmesi oldukça önemlidir. Bunlara ek olarak eser sözleşmesi imzalanmış olan bir işte yüklenicinin ağır bir kusuru bulunuyorsa, eserin taşınır veya taşınmaz olması farketmeksizin şikayet hakkının zamanaşımına uğraması için yirmi yıl gibi uzun bir süre tanınmıştır. Eser sözleşmesinde, iş sahibinin taahhüt ettiği ödemekle yükümlü olduğu bedeli eser teslim anında yapması gerekmektedir. 

Eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davası, eser sözleşmesinde yüklenicinin temerrüdü ya da Eser Sözleşmesi şekil şartları konularında detay ve bilgi sahibi olmak için iletişim sayfamızdan alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

Leave a Comment

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler