+90 506 621 58 90

Franchising Sözleşmesi Nedir?  

Franchising sözleşmesinden önce franchising nedir sorusu hakkında bilgi sahibi olalım. Franchising’i en geniş anlamıyla özetleyecek olursak, başarılı ve kendi popülaritesini oluşturmuş bir firmanın isim hakkının kullanılma izninin verilmesi şeklinde bahsedebiliriz. Franchising sisteminde franchisor ve franchise olmak üzere, marka yetkisine sahip ve marka ismini kullanacak olan iki taraf bulunmaktadır. Franchising mantığını özetleyecek olursak, marka veya firmanın ana biriminin, başka bir birime ismini kullanmasına belirli ücretler karşılığında izin vererek farklı şubelere sahip olmasıdır. Böyle bir girişimde bulunmadan önce kesinlikle franchising sözleşmesi hakkında detaylı bir bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Franchising sözleşmesi nedir sorusunun cevabını aşağıdaki gibi görebilirsiniz. 

Franchising sözleşmesi, detaylı bir sözleşme yapılmaksızın, sözleşmede yer alan veren ve alan tarafların hak ve yükümlülüklerini bütünüyle ele alan bir sözleşmedir. Bu sözleşme, anlaşma konusu olacak olan mal veya verilecek olan hizmetin nasıl verilecek olduğu konusunda iki tarafın da ortak bir noktada buluşması ve bu işbirliği dahilinde temel koşulları içermektedir. Sözleşme sürecinde ana işbirliğine ek olarak ürün teslimat sürecinin, hammaddelerin elde edilişinin ve eğitim esaslarının gibi birçok ek unsurun da sözleşmede bulunması veya bunlar hakkında ek sözleşmeler hazırlanması gerekmektedir. Bu ek sözleşmelerin oluşturduğu bütün de franchising sözleşmesine dayanmaktadır. 

Franchising sözleşmelerine dayalı olarak hukuksal dayanak oluşturan belirlenmiş kanunlar henüz günümüzde bulunmamaktadır. Türk Hukuk Sistemi’nin bu sözleşme hakkında görüşü, Türk Borçlar Kanunu’nda tam olarak tanımlanmamış yani kendine özgü sözleşme niteliği taşımaktadır. Franchising sözleşmesi, kendine özgü sözleşme niteliğine sahip olduğundan dolayı birden fazla sözleşmenin özelliklerine sahiptir. Bu sözleşmeler Türk Borçlar Kanunu ve Ticaret Hukuku hükümlerinin yorum yolu ile kabul görme imkanı bulmaktadır. 

Franchising Sözleşmesinde Yer Alması Gereken Unsurlar Nelerdir? 

Bilindiği gibi her sözleşmenin kendine göre şartları, unsurları ve yükümlülükleri olduğu gibi franchising sözleşmesinde de bulunması gereken unsurlar vardır. Bu unsurları sıralayacak olursak; Sürekli borç ilişkisi içeren bir sözleşme olması, franchisor tarafından belirlenmiş bir franchising sisteminin bulunması, franchise veren tarafa belirli bir ücret ödenmesi şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca ürün franchisingi, işletme franchisingi, mal franchisingi, hizmet franchisingi, üretim franchisingi ve dağıtım franchisingi olmak üzere 6 adet franchising sözleşme türü bulunmaktadır. 

Her sözleşmede olduğu gibi franchising sözleşmesinde de hukuki bir nitelik taşıması adına eksiksiz yerine getirilmesi gereken unsurlar bulunuyor. Eksiksiz bir franchising sözleşmesi oluşturmak için iletişim sayfamızdan alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

Leave a Comment

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler