+90 506 621 58 90

Hizmet Sözleşmesi Özellikleri

Dikkat edilmesi ve mutlaka bilgi sahibi olunması gereken hizmet sözleşmesi özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin başında hizmet sözleşmesinde yer alan unsurları aşağıdaki gibi inceleyebilirsiniz. 

Hizmet Sözleşmesi’ndeki unsurlar nelerdir?  

  • Sözleşmenin Başlığı

Sözleşmenin tanınması, ne tür bir sözleşme hazırlandığının net bir şekilde anlaşılması, sözleşmenin tamamının detaylıca okunmadan anlaşılmasına yardımcı olur. 

  • Sözleşmenin Tarihi

Sözleşmenin taraflarca onayladığı ve yapıldığı tarihin belirlenmesinde yardımcı olur. Bu tarihin sözleşmenin başında veya sonunda yer almasının bir önemi yoktur. Tarihin yer verildiği kısımda sözleşmenin nerede yapıldığının da eklenmesi faydalı olacaktır. 

  • Tarafların İsimleri

Hizmet sözleşmesine, tarafların gerçek ad ve soyadları, tüzel kişilerin isminden söz edecek olursak da ticari ünvanları ile birlikte tam adreslerine de yer verilmelidir. 

  • Sözleşmenin Konusu

Tarafların hak ve yükümlülüklerinden bahsetmeden önce konunun ne olduğuna dair açıklayıcı bir bilgi verilmesinin faydası olacaktır. Konu tüm sözleşmenin kısa bir özeti niteliğindedir. Bu kısımda sözleşmenin amacında olan temel konu, ayrıntıya girmeden, kısa ve öz şekilde anlaşılır ve sözleşmenin niteliğini belirtecek şekilde olmalıdır. 

  • Tarafların Hak ve Yükümlülükleri

Hizmet sözleşmesinde, tarafların hak ve yükümlülükleri riske atılmayacak şekilde nitelendirilmelidir ve bu kısmın sözleşmenin temel konusunu takip etmesinde büyük bir faydası olacaktır. Buna ek olarak bu kısımda sözleşmenin ifa edileceği yer zaman ve tarihten de bahsetmek taraflar için daha faydalı olacaktır. 

Hizmet Sözleşmesinde, adli işlem ve yargılama usulüne aykırı olmamak şartı ile, yetki şartına yani oluşabilecek muhtemel uyuşmazlıkların hangi mahkemede çözüleceğine dair hükümler de bulunmalıdır. 

Sözleşmenin sonuna tarafların ad ve soyadları yazılarak taraflarca imzalanmalıdır, aksi takdirde sözleşmenin bir geçerliliği olmayacaktır. Taraflar sözleşmeyi imzalamadan önce, sözleşmenin kaç nüsha olacağını belirlemekte de fayda vardır. Sözleşme el yazısı ile hazırlanacağı gibi bilgisayar, daktilo ve diğer teknolojik cihazlar yardımı ile de hazırlanabilir. Sözleşme ne kadar teknolojik cihazlar ile hazırlanabilse de imzaların elle yani ıslak imza olması gerekmektedir. 

Hizmet Sözleşmesi Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Öncelikle hizmet sözleşmesi nedir konusunda yeterli bilgi sahibi olunması gerekir. Her sözleşmede olduğu gibi hizmet sözleşmesinde de hazırlanırken dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bunları; taraflar, gizli bilgiler, fikri mülkiyet hakkı kavramı, haklı sebeple fesih hakkı, tek taraflı fesih hakkı, fesih sonucu oluşacak zararlar, vergi, hak ve yükümlülüklerin devri, hukuk sistemi, cezai şartlar, yargı çevresi, sözleşmenin çift suret olarak hazırlanması, şeklinde sıralayabiliriz. 

Hizmet sözleşmesi bilindiği üzere işçi ve işveren arasında gerçekleşen önemli ve dikkatli bir şekilde oluşturulması gerekilen bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin eksiksiz, hatasız ve kabul görür bir şekilde oluşturulması için iletişim sayfamızdan alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

Leave a Comment

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler