+90 506 621 58 90

Maden Arama Ruhsatı Nasıl Alınır?

Maden İşletme Ruhsatı Nasıl Alınır?

Madencilik yapmak için maden arama ruhsatı sahibi olmak gerekmektedir. Aksi takdirde maden arama izniniz olmadan böyle bir işe kalkışmanın sonucunda büyük cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Maden arama ruhsatı nasıl alınır ve maden arama ruhsatı nasıl alınır sorusunu cevaplamadan önce maden arama ruhsatının ne olduğuna dair bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Türk hukukunda maden ruhsatını, maden arama faaliyetlerinin yürütülebilmesi için verilen yetkiyi kanıtlaması ve bir madenin işletmeye alınabilmesi için gerekli olan izin şeklinde tanımlamak mümkündür. Maden arama ruhsatı ve izni alabilmek için belirli kriterler vardır. Peki maden arama ruhsatı kimlere verilir kimlere verilmez gelin birlikte inceleyelim. 

Maden Arama Ruhsatı Kimlere Verilir? 

Maden arama ruhsatı ve iznine sahip olabilmek için,  maden hakları, medeni haklarını kullanmaya ehil T.C. vatandaşlarına, madencilik yapabileceği statüsünde yazılı Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiliği haiz şirketlere, bu hususda yetkisi bulunan kamu iktisadi teşebbüsleri ile müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ile diğer kamu kurum, kuruluş ve idarelerine mali yeterliliği bulunanlara verilir. Maden hakları gerçek veya tüzel olmak üzere yalnızca tek kişi adına verilir. 

Maden Arama Ruhsatı Kimlere Verilmez? 

Eğer bir devlet memuru iseniz ve maden arama ruhsatı almayı düşünüyorsanız, devlet memurları, diğer kamu görevlileri, genel müdürlüğün merkez ve taşra teşkilatında çalışan yevmiyeli ve mukaveleli personeller, maden arama ruhsatı alamazlar. Ayrıca yabancı uyruklu vatandaşlar ve T.C. kanunlarına uyulmadan kurulmuş olan yabancı şirketler Madencilik Kanunu kapsamında maden arama ruhsatı ve izni alamazlar. 

Maden Arama Ruhsatı Süresi

Maden arama ruhsatı almadan önce kafa karıştırıcı noktalardan birisi de maden arama ruhsatı süresi oluyor. Maden arama ruhsatında 6 farklı gruba ayrılmış maden çeşitleri vardır ve her bir grup için ayrı maden ruhsatı alınması gerekmektedir. Maden arama ruhsatının I. grubunda yer alan madenler için verilen ruhsatın geçerlilik süresi 5 yıldır. Diğer grup madenlerin ruhsat süreleri de proje büyüklüğüne ve yüküne göre yetkili kişiler tarafından belirlenmektedir. Ayrıca ruhsat süresi dolan sahalarda kesinlikle maden arama faaliyetleri yapılamaz. 

Eğer siz de maden arama ruhsatı almayı ya da maden işletme ruhsatı ve izni konuları hakkında bir avukat tarafından profesyonel yardım almayı düşünüyorsanız iletişim sayfamızdan bizlere ulaşarak kolaylıkla dilediğiniz hukuki danışmanlık yardımını alabilirsiniz. 

Leave a Comment

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler