+90 506 621 58 90

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir? 

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir? 

Günümüzde yapılan alışverişlerin büyük bir kısmının dijital ortamda gerçekleşmesi ile mesafeli satış sözleşmesi de önem kazanmıştır. Peki bu mesafeli satış sözleşmesi nedir?

Birçoğunuzun e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yaparken gördüğü fakat genelde göz ardı edilen mesafeli satış sözleşmesi, çevrimiçi platformlarda ürün ve hizmet satın almak için alışveriş yapan tüketicinin onayladığı bir sözleşmedir. Uzak mesafeli satış sözleşmesinde satış işlemine dair detaylı bilgilere, satışın konusuna, satın alınan ürün bilgisine, online alışveriş niteliklerine ve daha birçok e-ticarete ait detaya yer verilir. Mesafeli satış sözleşmesi sayesinde, çevrimiçi ortamda bir ürün satın alırken veya satarken, bu olayın hukuki boyutu hakkında daha kapsamlı bilgi sahibi olmak da mümkün oluyor.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Birçok tüketicinin aklında online alışveriş yaparken mesafeli satış sözleşmesi ne demek sorusu oluşuyor. Mesafeli satış sözleşmesini özetleyecek olursak, alışveriş yapılan e-ticaret sitesi sahiplerinin, tüketiciler için hazırladığı sözleşmedir. Uzaktan mesafeli satış sözleşmesi sayesinde, müşterinin online platformda alışveriş yaparken veya yaptıktan sonra, karşılaşması olası sorunların önüne geçilmektedir. Uzaktan alışveriş sitelerinde mesafeli satış sözleşmesi bulunmak zorundadır ve her tüketici alışverişini bitirmeden önce mutlaka bu sözleşmeyi onaylamalıdır. Aksi halde satın alma talebiniz e-ticaret sitesi tarafından reddedilir. 

Mesafeli satış sözleşmesi, satıcı taraf ve tüketici arasında onaylanan resmi bir sözleşme niteliği taşımaktadır. Bu sayede satıcı, müşterinin ödemeyi onayladığı fiyat karşılığında söz konusu olan ürünü veya hizmeti, teslim etmeyi veya vermeyi kabul etmiş olur. Mesafeli satış sözleşmesinde yer alan temel hususlar vardır. Bu hususları sözleşmenin ve satışın konusu, ödeme ve teslimat bilgileri, sözleşmenin hükümlerinin onaylandığı tarih, tarafların ifa süreleri, satıcının hak ve yükümlülükleri, tüketicinin hak ve yükümlülükleri, sipariş ve ödeme adımlarına ilişkin bilgiler, iade ve cayma hakkının kullanılması, garanti kapsamına dair prosedürleri, tüketici ve satıcının gizlilik hakları ve herhangi bir anlaşmazlık çıkması sonucunda sorunun hangi mahkemeye taşınacağı şeklinde sıralayabiliriz. 

Mesafeli Satış Sözleşmesi Oluşturma 

Mesafeli satış sözleşmesi, e-ticaret sitelerinden sağlanan alışverişler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Eğer yeni bir satıcı iseniz mesafeli satış sözleşmesi nasıl yapılır sorusuna cevap vermekte zorlanabilirsiniz. Bu sözleşmeyi oluştururken eksik olmaması ve dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Mesafeli satış sözleşmesi oluşturmak için aşağıda sıralayacağımız maddelerden yararlanabilirsiniz.

  • Taraflar: Satıcı ve tüketicinin kim olduğu, adres ve fatura bilgisi gibi bilgiler sözleşmede mutlaka yer almalıdır. 
  • Konu: Ürünün genel özellikleri, tüketici ile satıcının hak ve sorumlulukları belirlenmelidir. Ayrıca bu madde ile birlikte, tüketici ürün ile alakalı detaylı bilgilendirmenin yer aldığını da kabul etmiş olur. 
  • Ödeme: Ürünün fiyatı, kaç adet teslim edileceği, ödeme tipi, faturada ismi geçecek kişi/kurum ve kargo ücreti gibi bilgilere yer verilmelidir. 
  • Teslimat: Satıcı ve alıcının teslimat aşamasındaki sorumlulukları hakkında bilgi verilmesi gerekir. 
  • Mücbir Sebep: Mücbir sebep demek; sel, heyelan, yangın, deprem gibi doğal afetler nedeni sonucunda, tarafların ellerinde olmayan bir sebepten ötürü üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirememesi durumudur. Bu madde ile taraflar, mücbir sebeplerden sorumlu olmayacaklarını veya olacaklarını, herhangi bir cezai işlem görmeyeceklerini belirtmeleri gerekir. 
  • Alıcı ve satıcının sorumlulukları. 
  • Sipariş: Satıcı ve müşterinin sorumlulukları, siparişin veya verilen hizmetin hangi şartlarda sona ereceği belirtilmelidir. Buna ek olarak ödeme ile alakalı bir problem oluştuğunda sorumluluğun tüketicide olacağı ve ödeme alınıp sipariş onaylandıktan sonra meydana gelen sorunların, mücbir sebepler hariç satıcının sorumlu olacağı belirtilmelidir. 
  • Ürün İade ve Cayma Hakkı: İade usulü, cayma hakkı ve gerekli olan şartlar detaylı bir şekilde belirtilmelidir. 
  • Garanti Şartları: Satıcının belirttiği kullanma talimatlarına uygun olarak kullanılıp temizlenmiş olan ve üretim hatasından kaynaklı sorun çıkaran ürünlerin garanti süresi 2 yıldır. 2 yıldan az veya daha çok garanti süresine sahip olan ürünlerin garanti süresi mutlaka sözleşmede yer almalıdır. 

Mesafeli satış sözleşmesi hakkında daha detaylı bilgi almak ve Mesafeli Satış Sözleşmesi cayma hakkı konusunda bilgi edinmek için iletişim sayfamızdan uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz. 

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler