+90 506 621 58 90

Rödovans Sözleşmesi Nedir?

Maden ve bir sahanın işlemesi ile alakalı yapılması gereken işlerde rödovans sözleşmesi öne çıkmaktadır. Peki rödovans sözleşmesi nedir? Rödovans sözleşmesi, ruhsatlı maden sahalarının, hukuki sorumluluklara bağlı kalmak şartı ile, hak sahibinin ilgili karşı tarafa tahsis etmesidir. Bunun karşılığında, madeni veya o sahayı işletmeyi üstlenen kişinin asıl ruhsat sahibine, üretimini yapacağı madene göre sözleşmede belirlenecek olan ücreti ödemeyi taahhüt ettiği sözleşmedir. 

Rödovans Sözleşmesinde Ruhsat Sahibinin Yükümlülükleri 

TBK kapsamında rödovans sözleşmesinde ruhsat sahibi olan madenci, rödovansçıya yani madeni teslim edeceği karşı tarafa işletmeyi, ilgili işletme amacına uygun olacak şekilde teslim etme yükümlülüğündedir. Bu doğrultuda işlerin kesinlikle ilerlemesi için, Maden İşleri Genel Müdürlüğüne başvuru yapılarak onay alınması ve maden siciline tescilin sağlanması gerekmektedir. 

Maden Yönetmeliği’nin 71. maddesinde yer aldığı gibi ruhsat sahibi madenci, sevk fişini Maden İşleri Genel Müdürlüğünden teslim alarak rödovansçıya verme yükümlülüğündedir. 

Rödovansçının Yükümlülükleri

Türk Borçlar Kanunu’nun 278. maddesinde yer verildiği gibi, rödovansçı üstlendiği maden sahasını kaliteli bir şekilde sorumluluğuna sahiptir. Usule uygun olmayarak, maden rezervini akılcı yollarla kullanmadan, sonraki kullanımlar için zor hale getiren rödovansçılar ruhsat sahibine karşı sorumlu olacaklardır. 

Türk Borçlar Kanunu’nun 279. maddesinde, bir kiracı gibi değerlendirilen rödovansçının maden sahasını ve arazideki kuyuları iyi bir şekilde muhafaza ederek gerekli güvenlik ve emniyet önlemlerini alması gerekmektedir. İlerleyen zamanlarda sahanın terk edilmesi durumunda, 3213 sayılı Maden Yasasının 32. maddesine göre ruhsat sahibi devlete ödemekle sorumlu olduğu bedeli, kendi sorumluluğu olan dönemde gerekli önlemi almamış olan rödovansçıdan talep edebilir. 

Rödovans Sözleşmesinin Sona Ermesi 

Rödovans sözleşmesi, ruhsat sahibi veya rödovansçının yasa veya sözleşmede yer alan yükümlülüklere aykırı hareket ve davranışlar göstermesi ile sona erebilir. Sözleşmenin hükümlerine aykırı davranışlar sonucu ile sona erdirme, ruhsat sahibi veya rödovansçıya gönderilen sözleime feshi beyanı ile gerçekleştirilebilir. Fesih beyanı, hem bozucu hem de yenilik oluşturabilen kullanım haklarına sahip olduğu için karşı tarafa ulaştığı anda hüküm ve sonuçlarını doğurur. Fesih beyanı ile sözleşmenin durdurulması için, sözleşmenin karşı tarafa ulaşması yeterlidir ve karşı tarafın onaylamasına gerek yoktur. 

Rödovans sözleşmesinin diğer tüm detayları ya da Maden Hukuku alanında aklınıza takılan soruların daha profesyonel bir şekilde yanıtlanması için iletişim sayfamızı ziyaret ederek avukatlarımızdan kolay ve hızlı bir şekilde yardım alabilirsiniz. Böylelikle daha kesin ve güvenilir bilgiler doğrultusunda ihtiyacınız olan yardıma ulaşmanız mümkün olacaktır.

Leave a Comment

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler