Şirket birleşmeleri, basitçe şirketlerin yeni bir şirkette birleşmesi olarak tanımlanır. İki şirketin birleşmesi, bir şirketin başka bir şirketi satın alması veya birkaç şirketin aynı çatı altında birleşmesiyle meydana gelen birleşme; Çeşitli nedenlerle farklı, benzer veya aynı sektörde faaliyet gösteren şirketler birleşme yoluyla pazardaki konumlarını değiştirme yetkisine sahiptirler.
Şirket Evliliği Nedir?
Şirketler rekabeti azaltabilmek, verimliliği artırabilmek, düzenli hammadde tedariki sağlayabilmek ve bunlar gibi herhangi bir nedenle başka bir şirkete veya yeni bir şirkete katılabilirler yani şirket evliliği yapabilirler.
Şirket Türleri Nelerdir?
- Anonim Şirket
- Kooperatif Şirket
- Komandit Şirket
- Limited şirket
- Kollektif Şirket
Şirket türleri başlıklı blog yazımızda şirket çeşitleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Türk Ticaret Hukuku ve Kanunu’na göre, Türkiye’de birleşmeler iki şekilde yapılabilmektedir. Birincisi satın alma yoluyla birleşme, ikincisi ise yeni yerle birleşme. Birleşme sırasında ticari faaliyette bulunan şirket başka bir şirkete devredilir. Yeni ofise birleşme, söz konusu şirketlerin birleşmesi ile yeni oluşturulan şirketin çatısı altında gerçekleşir. Her iki durumda da birleşme eylemi işbirliği olarak adlandırılabilir. Birleşme sözleşmelerini kendiniz yapabileceğiniz gibi bu konuda hizmet veren bir firmadan da destek ve danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.Kurumsal birleşmeler uzun sürer ve büyük miktarda para gerektirir. İş sözleşmeleri hazırlanırken ihmal edilen detaylar, ihmal edilen işler, telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açar. Haklarınızı ve şikayetlerinizi kaybetmemek için hem hukuk eğitimi hem de konuyla ilgili tecrübesi nedeniyle bir şirket avukatı ile işbirliği yapmanızda fayda vardır.
İki Şirketin Birleşmesi
Sözleşmeler hukukuna göre, bir özel girişimci, yeni bir özel şirket kuran başka bir özel limited şirketle birleşebilir veya bir sermaye şirketi veya bir sermaye şirketi veya kooperatif altında bir kooperatif altında birleşebilir.
Sermaye şirketleri bir araya gelerek yeni bir sermaye şirketi veya kooperatif kurabilirler. Ancak, bir sermaye şirketi ile özel girişimci yeni bir iş yerinde birleşirse, yeni oluşturulan şirketin bir sermaye şirketi olması gerekir.
Kooperatifler, diğer kooperatiflerle yeni ofisler şeklinde birleşebilir ve yeni bir kooperatif çatısı altında birleşebilir; Bir şahıs şirketi ya da bir sermaye şirketi, kooperatif çatısı altında birleşebilir veya başka bir özel şirket ve/veya sermaye şirketi, yeni bir kuruluş şeklinde birleşerek bir sermaye şirketi çatısı altında birleşebilir. Adım adım şirket birleşmesi konusunda blog yazımızdan ya da bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Anonim şirketler birleşirken Sermaye Piyasası Kurulu’nun tebliğ hükümlerine uyulur. Birleşen anonim şirketlerden birinin anonim şirket olması durumunda birleşmeden doğan borçların Sermaye Piyasası Kurulu’na tescil ettirilmesi gerekir. Birleşmeye katılan anonim şirket, birleşme sözleşmesini onaylayan genel kuruldan önce KMB’den onay talep etmelidir. Birleşme tamamlandıktan sonra, ihraç edilecek payların KMB’ye tescili için KMA’ya başvuru ve ilanda yer alan belgeler sunulur.
Şirket birleşmesi, diğer ismi ile şirket evliliği, hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.