Ticaret hukukuna göre şirket veya firma, birden fazla kişinin sermayesi ve emeğiyle, bazen sadece sermayelerinin birleştirilmesi ile, herhangi bir ticari işlem yapmak amacıyla oluşturulan derneklere verilen isimdir.
Bu şirketler sermayelerine ve özelliklerine göre farklı dallara da ayrılabilirler.
Şirket Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Ticaret Ünvanı Nedir?
Şirketler, anonim şirket, limited şirket, kollektif şirket, komandit şirket ve kooperatif şirket olmak üzere beş farklı kategoride karşımıza çıkabilir. Ticaret ünvanları ticaret yapan insanların iş işlemlerini yaparken kullandıkların isimlerdir. Ticaret ünvanları hakkında daha detaylı bilgi için ticaret ünvanı nedir yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sermaye Şirketleri Nelerdir?
Sermaye şirketleri gücünü ve itibarını sermayesinden ve yönetiminden alan, ortakların yükümlülüklerinin şirkete getirmeyi taahhüt ettikleri sermaye miktarı ile sınırlı olduğu şirket türüdür.
Sermaye Şirket Çeşitleri
- Anonim,
- Limited
- Sermayesi paylara bölünmüş (hisseli) komandit şirket
Olmak üzere üçe ayrılır.
Limited Şirket Nedir?
Limited şirketleri (LTD), belirli bir mali amaç için kurulmuş, sadece varlıkları ve ortakları ile sorumlu oldukları tüzel kişiliğe sahip ticari bir şirkettir. Limited şirketin kurulması, özel kanununda aksi belirtilmedikçe, sermayesinin en az 5.000 Türk Lirası olmasını gerektirir. Ortaklardan biri yönetici olabilir veya dışarıdan bir kişiyi yönetici olarak atayabilir.
Anonim Şirket Nedir?
Anonim şirket(A.Ş), bir tüzel kişiliği veya birden fazla ortağı olabilen ve sadece borçları için kurulmuş bir şirkettir. Diğer şirket türlerinde azami hissedar sayısı 50’dir, ancak anonim şirketlerde hissedar sayısı sınırlı değildir. Aynı şekilde hisse devri de daha kolay gerçekleştirilebilir. Bu sebeplerden dolayı girişimciler tarafından en çok tercih edilen şirket türü olarak bilinmektedir.
Anonim Şirket Türleri Nelerdir?
- Halka açık anonim şirketler
- Halka kapalı anonim şirketler
- Holdingler
- Kamu tüzelince kurulan anonim şirketler
- Çok uluslu anonim şirketler
Şahıs Şirketi Türleri Nelerdir?
Tüzel kişiliğe ve ortakların sınırsız sorumluluğuna sahip bu şirket türüne şahıs şirketi adı verilir. Belirli bir grup insanın ortak finansal çıkarlarının veya ortak çıkarların bir koşulu olarak oluşturduğu kişisel yükümlülüklerle yapılan ortaklıklara tek mal sahibi olarak gösterilir. Ortak sayısı genellikle azdır ve ortaklığın devri çok zordur.
- Adi Şirketler
- Komandit Şirketler
- Kollektif şirketler
Şahıs şirketi çeşitlerindendir.
Kollektif Şirket Nedir?
Bir ticaret unvanı altında ticari bir işletme yürütmek amacıyla iki veya daha fazla gerçek kişi tarafından kurulan ve genel ortaklardan birinin sorumluluğu şirket sahipleriyle sınırlı olmayan, tüzel kişi statüsündeki ticari şirketlerdir. Kurumsal kollektif şirket olarak adlandırılır. Şirket öncelikle borçlarından ve mülkiyet yükümlülüklerinden sorumludur. Şirketin malvarlığı borçları ödemeye yetmiyorsa, genel ortaklar müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Kooperatif Şirket Nedir?
Kanunun tanımına göre kooperatif şirketler, ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşturulmuş, ortak çıkarlara dayalı, dayanışma ve özveri içinde çalışan sermaye kuruluşlarıdır.
Komandit Şirket Nedir?
Komandit şirket, ticari bir işletmeyi ortak bir ad altında işletmek amacıyla sözleşmeli iki veya daha fazla kişi tarafından kurulan ve bazı üyelerin limited şirketin alacaklılarına karşı sorumluluğu bulunan bir limited şirkettir. Diğer hissedarların sorumluluğunun şirketin amacının kapsamı ile sınırlı olduğu sınırlı tüzel kişiliğe sahip şirket tipidir.
Adi Komandit Şirket Nedir?
Bir işletme adı altında faaliyet göstermek üzere adi komandit ortaklıklar kurulur. Bir ortağın yükümlülükleri sınırlı ise, diğer ortakların yükümlülükleri sermaye ile sınırlıdır. Adi komandit şirketlerde doğrudan ticaret olmaksızın gelir elde etmek mümkündür. İş anlayışı olan ancak sermayesi olmayan kişilerin iş yapmalarını sağlar.
Adi Şirket (Adi Ortaklık) Nedir?
Adi şirketler, sahibinden ayrı bir varlığı olmayan şirketlerdir ve en basit iş modeli olarak bilinirler.
Hangi Şirket Türü Daha Avantajlı?
- Kişinin yapmak istediği iş,
- Kendi finansal gücünün yeterliliği,
- İstenilen kurumsal imaj,
- Yıl içinde ulaşmak istediği satış hedefi
Gibi faktörler göz önünde bulundurularak kişi kendi için en avantajlı şirket türüne kolaylıkla karar verebilir. Bu süreçte profesyonel yardım almak ya da limited şirketten anonim şirkete dönüşüm hakkında uzman avukatlarımızla süreci yürütmek için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Anonim Şirket kurmak için gerekenler konusu hakkında da detaylı bilgi alabilirsiniz.