+90 506 621 58 90

Tahkim Sözleşmesi Nedir?

Tahkim anlaşması nedir sorusunun cevabını Medeni Kanunu’nun 12. maddesine göre, taraflar arasında, sözleşmeye dayalı veya sözleşme dışı bir hukuki ilişkiden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünün bir hakem veya hakem görevine bırakıldığı bir anlaşmadır.

Tahkim,  taraflar arasında bir anlaşma sonucunda ortaya çıkan veya doğabilecek uyuşmazlıkların, kanunun yurt dışından bağımsız kişilerin, yani hakemler tarafından çözülmesine izin vermesi durumunda, çözüme kavuşturulması için verilen bir karardır. Tarafların tahkimi seçebilmeleri için sözleşmeler hukuku çatısı altında bir tahkim anlaşması yapmaları gerekir. Tahkime başvurmanın gerekli koşulu, taraflar arasında bir tahkim sözleşmesidir. Aksi takdirde taraflar tahkim talebinde bulunamazlar.

Tahkim nedir sorusunun yanıtlanmasının ardından yanıtlanması gereken ikinci soru ise “Tahkim Avukatlığı Nedir?” sorusu çıkıyor.Tahkim avukatlarının en kapsamlı tanımları, müvekkillerinin tahkim, uyuşmazlık çözümü ve dava ve icra aşamalarında haklarını temsil eden ve gerekli işlemleri yapan avukatlardır. Bir tahkim avukatının müvekkilinin haklarını en iyi şekilde temsil edebilmesi için bu alanda bilgi ve deneyime sahip olması önemlidir.

Aynı şekilde uluslararası tahkim avukatlığı yapacak  kişinin de bir uzman olarak tahkim yargılamasını bilmesi, tahkim konusuna yeterince aşina olması ve hatta benzerlerini içselleştirmesi ve konuya her yönden bakabilmesi gerekir. Uluslararası ticari tahkim avukatı, tahkim sözleşmesinin düzenlenmesi, tahkim kurallarının belirlenmesi, yetkili kurumun belirlenmesi ve tahkim masrafları konusunda taraflara yardımcı olur.

Tahkim Sözleşmesinin Özellikleri

  • Tahkim iradesi: Uyuşmazlıkların çözümünde esas çözümün mahkeme olduğunu ve  

 numaralı hakem kurulunun tarafların mutabakatı ile seçildiğini yukarıda belirtmiştik. Bu    nedenle tarafların tahkim yolunu seçtiğini belirten 

 sayılı Niyet Beyannamesi, tahkim sözleşmesinin en önemli unsuru olup, tarafların  tahkim sözleşmesinde iradelerini açıkça ifade etmeleri gerekmektedir.

  • Tahkim Şartının İçeriği: Tahkim şartının içeriğinde zorunlu bir soru bulunmadığından, 

 sözleşmesinin içeriğinden tarafların tahkime gidecek iradeleri açıkça anlaşılırsa tahkim şartı geçerli kabul edilir. Bu nedenle, uygulamada kullanılan tahkim kurumuna yapılan atıf, sözleşmede sadece “tahkim, Ankara” şeklinde söz edilse veya sadece tahkim merkezinin kısaltması olsa bile faydalı olabilir. Tahkimde uyuşmazlığı çözmek için yeterli kabul edilir. Ancak tarafların kendileri için önemli olan tahkim yeri, yargılamanın dili, tahkim kurumunun 

geçerli olduğu kurallar ve hakem sayısı gibi bilgileri sözleşmeye eklemeleri faydalı olacaktır.

Uluslararası Tahkim Nedir?

Uluslararası uyuşmazlık çözümünün melez bir biçimi olarak da bilinen uluslararası tahkim, medeni hukuk, uluslararası sözleşmeler hukuku ve ortak hukuk unsurlarını içerir. Tahkim, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için bir tahkim süreci tasarlamak için mükemmel bir fırsat sağlayabilir. Uluslararası tahkim, eyaletten eyalete değişen ticari uyuşmazlıkları bile içeren bir terim olan tahkim kapsamına girer. Özellikle şirketler, iş sözleşmelerinde diğer ticari şirketlerle olan  uluslararası tahkim kuralları anlaşmalarına yer vererek iş yapmaktadırlar. Dolayısıyla her türlü sözleşmesel meselelerde geleneksel mahkemelere başvurmak yerine tahkime başvurmak zorundadır. Bir savunma anlaşması, yalnızca bir anlaşmazlık ortaya çıktıktan sonra girilen bir sözleşmedir. 

Bütün ülkelerin bir Uluslararası Tahkim Konseyi vardır. Tahkim kuralları, bu panel tarafından çözülmesi gereken anlaşmazlıkları çözmek için kullanılır.

Uyuşmazlıkların Çözümünde Milletlerarası Tahkimin Avantajları Nelerdir? 

Anlaşmazlıkları çözmek için geleneksel mahkeme işlemleri yerine uluslararası tahkimin kullanılmasının başlıca avantajları: 

  • Milletlerarası tahkim, uyuşmazlıkları geleneksel mahkeme işlemlerinden daha hızlı çözebilir çünkü tahkim kararları nadiren temyiz edilir. 
  • Uluslararası tahkim, geleneksel mahkeme işlemlerinden daha ucuz olabilir. 
  • Uluslararası tahkim daha kaliteli adalet sağlayabilir, çünkü çoğu yerel mahkemeye aşırı yük bindiği için hâkimlere kaliteli yasal kararlar vermek için her zaman yeterli zaman verilmez. 
  • Müşteriler, birçok yerel yargıç gibi genel bir uzman değil, uluslararası tahkim alanında uzman olan bir hakemin seçimine aktif olarak katılabilirler. 
  • Uluslararası tahkim esnektir ve ihtilaflı taraflar, uluslararası ihtilafları çözmek için en uygun prosedürü seçmede ve belge oluşturma gibi prosedürleri dahil edip etmemeye karar vermede önemli bir role sahiptir. 
  • Uluslararası tahkim gizli olabilir, taraflar ticari ilişkileri sürdürmek veya olumsuz tanıtımdan kaçınmak istiyorlarsa faydalı olabilir. 
  • Uluslararası tahkim tarafsızdır olması yönünden çok avantajlıdır. Bu, sınır ötesi işlemlerde çok önemlidir, çünkü diğer taraf üzerinde “ev sahası” avantajına sahip olma olasılığını ortadan kaldırır. 
  • Bazı ülkelerde hâkimler bağımsız olarak karar veremezler. Hüküm, uluslararası tahkimde bağımsız olarak verilmelidir, aksi takdirde icra edilemez. 

Tahkim sözleşmesi hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz. 

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler