Firma Ünvanı Nedir?
İşletme adları, işadamları tarafından ticari faaliyetlerinde ve işlemlerinde kullanılan isimlerdir. Türk Ticaret Kanunu’na göre bir işletme ünvanına sahip olmak ve işletmenizle ilgili tüm işlemleri bu ad altında yapmak her girişimci için zorunludur.Türk Ticaret Kanunu’na göre, işi ile ilgili işlemleri bir ticaret unvanı altında yapmak ve bu ad altında işine ilişkin tüm belgeleri imzalamak zorundadır.
Şirket Ünvanı Nasıl Olmalıdır?
Şahıs Şirket Ünvanı
Gerçek kişilere ait şirket adı, şirket sahibinin adı ve soyadından oluşur. Tüm harflerde ad ve soyadı kısaltma yapılmadan yazılır. Şirket daha önce aynı ad ve soyad ile kurulmuşsa, yapılacak işin niteliğine göre Vergi Dairesi yetkililerinin izni ile ad ve soyadı eklenebilir.
Tüzel Şirket Ünvanı
Limited şirketin, anonim şirketin, kooperatifin ve komandit şirketlerin firma ticari ünvanları hakkında kısa bilgiler verirsek;
- Limited şirketin, anonim şirketin ve kooperatifin serbestçe seçilebilir. Ancak, şirketin anonim şirket, limited şirket veya kooperatif olduğunu belirtmek gerekir.
- Parçalara ayrılmış limited şirket (komandit şirket) adına, şirketin ortaklarından birinin adı ve soyadı ile şirketin limited şirket olduğu bilgisinin belirtilmesi gerekir.
Ünvan Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
İşletmenizi kurarken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şeylerden biri işletme adına karar vermektir. İşletmenizin adı, sizi diğer işletmelerden ayıran en belirgin özelliğiniz olacaktır.
- Öncelikle, seçmeye karar verdiğiniz işletme adını başka birinin kullanıp kullanmadığını öğrenmeniz gerekir. Bunun için Türk Ticaret Sicili yayın web sitesinin sorgulama ekranında soru sorarak söz konusu başlığın başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilirsiniz.
- Aynı ticaret siciline aynı isimle kayıt yaptırmak isterseniz eksiz yapamazsınız.
- Ticari unvan yabancı dilde de belirtilebilir ancak işin konusu ve türü Türkçe olarak tanımlanmalıdır.
- İşletme adlarında en az bir şirket konusunun bulunması, adı geçen adın tescil edilmesi için yeterlidir.
Şirket Ticaret Ünvanı Nasıl Alınır?
Şirket kurmak isteyen birçok kişinin aklında şirket ticaret ünvanı nasıl alınır sorusu var. Aslında ticaret ünvanı nasıl alınır sorusu adım adım gidildiğinde çok kolay bir şekilde cevaplanabilir. Türk Ticaret Kanunu’na göre her girişimci, şirketin açılış tarihinden itibaren 15 gün içinde şirketin merkezinin bulunduğu yerde bulunan Ticaret Sicili Müdürlüğüne şirketini tescil ettirebilir.Ticaret ünvanı tescili sürecinin başlamasıyla birlikte söz konusu işletme artık resmi bir isme sahip oldu. Kayıt sürecinde bir avukat ile görüşerek işlem yapabilirsiniz. Ürün adını tanımladıktan sonra artık işlemler daha kolay olacaktır. Bu nedenle öncelikle kurallara göre işletmenizi yansıtan benzersiz bir unvan bulmalısınız. Bunu yaparsanız, 15 gün içinde iş merkezinin ticaret siciline kendinizi kayıt ettirebilirsiniz. Kayıt işlemi, unvanınızın resmileştirilmesinden oluşur. Kayıt işlemi yapılmadan belirttiğiniz unvan geçerli olmayacaktır.
Ticaret Ünvanı Alınırken Gerekli olan Belgeler:
- Dilekçe
- Taahhüt Belgesi
- 1 asıl, 1 fotokopi dahil imza beyannamesi
- 1 nüsha Kimlik
- Uygun kişiler için 1 nüsha, 1 asıl olmak üzere Mükellef denetim belgeleri
Ticaret Ünvanı Nerede Tescil Edilir?
İşletme adının kullanılıp kullanılmadığı, kullanılıyorsa hangi sicil dairesinde ve hangi numara ile kayıtlı olduğu bilgisine ulaşmak gayet mümkündür ve sicil dairelerinden sicil ünvanı tescil edilmesi de mümkündür.
Ticaret Ünvanı Tescil Edilmezse Ne Olur?
Sözleşmeler hukuku ve Ticaret hukukuna göre, işletme adını kullanma ve tamamlama yükümlülüğünün ihlalinden sorumlu olan, işletme adını tescil ettirirken ihlal edene 2.000 TL’den 5.000 TL’ye kadar para cezası verilebilmektedir.
Ticaret ünvanı hakkında daha detaylı bilgi almak ve şirket türleri konusunda bilgi edinmek
için iletişim sayfamızdan uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.