+90 506 621 58 90

Vergi Ceza Hukuku Nedir?

Vergi Ceza Hukuku, hukuk diline son dönemde girmiş, Vergi Hukuku, İdare Hukuku ve Ceza Hukuku disiplinlerinin aynı çatı altında incelendiği hukuk dalıdır. Dolayısıyla vergi ceza hukuku, tek bir hukuk alanını kapsamadığı için vergi ceza hukuku nedir sorusuna kesin bir cevap bulmakta zorlanabilirsiniz. Vergi ceza hukuku hakkında kısa bir bilgi verecek olursak, öncelikle yasal bir tanımı olmadığını bilmekte fayda var. Vergi ceza hukuku, vergi hukukunda olduğu gibi ödenmemiş vergiler ve diğer vergi suçlarının incelenip yargıya taşındığı hukuk dalıdır. Vergi ceza hukuku, vergi hukuku alanında mutlaka gözden geçirilen ve birçok hukuk disiplinini bünyesinde bulunduran önemli bir hukuk dalıdır. Vergi ceza hukukunun temelini ise vergi usul hukuku oluşturmaktadır. 

Vergi hukuku ve vergi ceza hukuku arasındaki ince farkı açıklayacak olursak; Vergi hukuku, kamu tarafından karşılıksız bir yere sahip olan, gerekli durumda cebir kullanılarak istenilen vergi, harç, resim gibi farklı isimlerle adlandırılan, kamudan elde edilen bazı gelirlerin tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsilat süreçlerini düzenleyen hukuk alanıdır. Vergi ceza hukuku ise, suç kapsamında yer alan veya alabilecek olan vergiye yönelik eylemlerin detaylı bir şekilde incelenmesi ve bu durumla bağlantılı olarak verilecek ceza ile yapılacak yargılamayı inceleyecek olan hukuk alanıdır. 

Vergi Ceza Hukuku Hangi Durumlarda Uygulanır? 

Vergi suçlarında tekerrür hangi durumlarda uygulanır ve aklınızda yer alan birçok sorunun cevabını bu metinde bulabilirsiniz. Vergi ceza hukukunun uygulanması için, vergi ile alakalı yaşanmış aykırı bir durum olması gerekir. Vergi ceza hukuku çatısı altında yer alan suç ve cezalar; mali suç ve cezalar ile cezai suç ve cezalar olmak üzere iki farklı başlık altında incelenmektedir. Vergi ziyaı ve usulsüzlük suçları ile mali suç ve cezalar alanı ilgilenirken; kaçakçılık ve vergi mahremiyetinin ihlali ile de cezai suç ve cezalar ilgilenmektedir. Bahsi geçen suçların daha detaylı açıklamaları şu şekildedir; 

  • Usulsüzlük: Böyle bir durumun yaşanması, vergi kanunlarında yer alan şekle ve usule ilişkin hükümlerin uyulmadığını ifade eder. Bu suçun oluşmasına yol açan durumlara örnek olarak; Vergi, harç ve diğer beyannamelerin süresinde teslim edilmemiş olması, Vergi usul kanununa göre tutulması mecburi olan defterlerden biri veya birden fazlasının tutulmamış olması gibi örnekler verebiliriz. 
  • Vergi Ziyaı: Vergi sorumlusu kişilerin, vergilendirme ile alakalı ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik bir şekilde yerine getirmesi yüzünden, verginin zamanında tahakkuk ettirilememesi veya eksik bir şekilde ettirilmesi anlamına gelmektedir. Bu kısımda önemli olan verginin tahakkuk ettirilmesidir. 
  • Kaçakçılık Suçu: Vergi kanunlarına aykırı davranışlarda bulunarak, vergi ödememeyi veya daha az vergi ödemeyi ifade eden bir suçtur. Bu suçun oluşabilmesine örnek olacak davranışlar; Vergi defteri ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapmak, gerçek olmayan kişiler adına hesaplar açmak ve resmi belgelerde sahtecilik gibi örnekler verilebilir. 

Eğer siz de vergi ceza hukuku, vergi suç ve cezaları ya da vergi kaçırma cezası hakkında daha detaylı bir bilgi sahibi olmak istiyorsanız, iletişim sayfamızdan bünyemizde bulunan başarılı avukatlarımızdan kolay ve hızlı bir şekilde yardım alabilirsiniz. 

Leave a Comment

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler