Vergi, her vatandaşın eksiksiz ve zamanında yerine getirmesi gereken sorumlulukları arasında yer alıyor. Ancak vergi ödememek için çeşitli usulsüz yollara başvuranlar vardır ve bu kişiler hukuksal boyutu ağır vergi kaçakçılığı cezası ile karşı karşıyadırlar. Vergi kaçakçılığı suçu, Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen bir suçtur. Vergi kaçırma suçu, birçok sebepten ötürü ortaya çıkabilir. Yasalara uygun bir şekilde tutulan defterler, düzenlenen defterler ile saklama mecburiyeti olan her türlü evrakın, bunlara ek olarak fatura veya diğer belgelerin hukuka aykırı olarak düzenlenip değiştirilmesi, kullanılması ve ortadan kaldırılması hallerinin hepsi vergi kaçırma cezası dahilindedir. Aynı şekilde kayıtların veya kayıtlara ait evrakların hesap veya diğer muhasebe hileleri uygulanarak değiştirilmesi de bir suçtur ve sonucunda vergi kaçırmanın para cezası ve diğer cezaları ile karşı karşıya kalınabilir.
Vergi Kaçakçılığı Cezası
Vergi kaçırmanın cezası nedir sorusuna cevap arıyorsanız en doğru yerdesiniz. Her usulsüzlüğün bulduğu son gibi devletten vergi kaçırmanın cezası da ağır olacaktır. Vergi kaçakçılığı suçu boyutuna göre para cezası ve hapis cezası olarak iki farklı şekilde karşılanabilir. Vergi kaçakçılığı suçu teşkil eden durumlar şu şekildedir; Defter, kayıt ve belgelerin tahrif edilmesi, defter kayıt ve belgeleri gizlemek, yanıltıcı belge düzenlemek veya kullanmak, muhasebe ve hesap hileleri yapmak, gerçeğe aykırı hesap açmak, çift defter tutmak, defter, belge veya kayıtlarda sahtecilik yapmak gibi sebeplerin hepsi vergi kaçakçılığı suçuna girmektedir. Her çeşit vergiden kaçakçılık yapmanın bir cezası vardır. Dolayısıyla KDV kaçırma cezası ve diğer vergi türlerini kaçırmanın da cezası vardır. Şimdi gelin birlikte hapis cezasına tabi tutulacak olan vergi kaçırma suçlarını inceleyelim.
Aşağıdaki şekillerle işlenen vergi kaçırma suçlarının cezası 18 aydan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
- Hesap ve muhasebe hilesi yapma suretiyle,
- Yasal olmayan defter (çift defter tutma) ve belgelere kayıt suretiyle,
- Gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına sahte hesap açma suretiyle,
- Defter, belge ve kayıtları tahrif etme veya tahrif edilen belgeyi kullanma suretiyle,
- Usulüne uygun istendiği halde vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi (defterlerin gizlenmesi) suretiyle,
- Muhteviyatı itibarı ile yanıltıcı belge düzenleme ve kullanma suretiyle.
Aşağıdaki şekillerle işlenen vergi kaçırma suçlarının cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasıdır.
- Defter ve belgeleri yok etme suretiyle,
- Defter sayfalarını değiştirme veya yok etme suretiyle,
- Sahte belge (fatura vb.) düzenleme ve kullanma suretiyle.
Eğer siz de vergi kaçırma cezası hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak ya da vergi suç ve cezaları hakkında merak ettikleriniz için alanında uzman avukatlar tarafından profesyonel bir yardım alabilirsiniz. Yardım almak için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.