+90 506 621 58 90

Vergi Suç ve Cezaları

Vergi ile alakalı sorumluluklar yerine getirilmediği zaman vergi suç ve cezalarını duymak kaçınılmazdır. Vergi ceza hukukunun uygulanması ve ilgili kişilerin vergi suçları adı altında yargılaması için, vergi ile alakalı yaşanmış aykırı bir durum olması gerekir. Vergi ceza hukuku çatısı altında yer alan suç ve cezalar; mali suç ve cezalar ile cezai suç ve cezalar olmak üzere iki farklı başlık altında incelenmektedir. Vergi ziyaı ve usulsüzlük suçları ile mali suç ve cezalar alanı ilgilenirken; kaçakçılık ve vergi mahremiyetinin ihlali ile de cezai suç ve cezalar ilgilenmektedir. Bahsi geçen vergi kabahatleri ve vergi suçları hakkında daha detaylı açıklamalar şu şekildedir; 

Usulsüzlük 

Böyle bir durumun yaşanması, vergi kanunlarında yer alan şekle ve usule ilişkin hükümlerin uyulmadığını ifade eder. Bu suçun oluşmasına yol açan durumlara örnek olarak; Vergi, harç ve diğer beyannamelerin süresinde teslim edilmemiş olması, Vergi usul kanununa göre tutulması mecburi olan defterlerden biri veya birden fazlasının tutulmamış olması gibi örnekler verebiliriz. 

Vergi Ziyaı

Vergi kaçakçılık suçları ve cezaları, vergi sorumlusu kişilerin, vergilendirme ile alakalı ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik bir şekilde yerine getirmesi yüzünden, verginin zamanında tahakkuk ettirilememesi veya eksik bir şekilde ettirilmesi anlamına gelmektedir. Bu kısımda önemli olan verginin tahakkuk ettirilmesidir. 

Kaçakçılık Suçu 

Vergi kanunlarına aykırı davranışlarda bulunarak, vergi ödememeyi veya daha az vergi ödemeyi ifade eden bir suçtur. Bu suçun oluşabilmesine örnek olacak davranışlar; Vergi defteri ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapmak, gerçek olmayan kişiler adına hesaplar açmak ve resmi belgelerde sahtecilik gibi örnekler verebiliriz. 

Vergi Mahremiyetinin İhlali Suçu 

Kanunda yer alan kişilerin görevleri dolayısıyla, mükellefin ve mükellef ile ilgili kişilerin şahsına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine, mal varlıklarına veya meslekleri ile alakalı olmak üzere öğrendikleri sırları, gizli tutulması gereken önemli bilgileri veya hususları kesinlikle ifşa etmemesi, bu bilgileri kendilerinin veya üçüncü diğer kişilerin menfaatince kullanmaması gerekmektedir. Aksi halde bu gizliliği ihlal edenler, Türk Ceza Kanunu’nun 239. maddesi hükümlerine göre cezalandırılacaktır. 

Vergi Cezaları 

Her usulsüzlükte olduğu gibi vergi usulsüzlüklerinde de ilgili kişiler çeşitli cezalara çarptırılırlar. Bunlardan bahsedecek olursak; 

  • Defter veya resmi kayıtlarda muhasebe hileleri yapmak, hesap yahut işlemleri tahakkuk edecek vergiyi azaltmak amacı ile başka defter veya kayıt ortamları oluşturmak, 
  • Defter vb diğer kayıt niteliği taşıyan belgelere zarar vermek, saklamak veya içeriği yanıltıcı belgeler hazırlamak, 

359. maddeye göre bu eylemler bir ila üç yıl arasında hapis cezası ile sonlanır. 

  • Vergilerin belirlenmesinde kullanılacak olan defter, kayıt veya belgeleri yok etmek, yerlerini başka sayfalarda doldurmak ve sahte belge işlemleri yapmak,

Üç ile beş yıl arasında hapis cezası uygulanmasına sebep olacaktır. 

  • Üst yetki sahibi olarak sahte belge basmak ve bu basılan belgelerin kullanılması,

İki ile beş yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaya sebep olacaktır. 

Eğer siz de Vergi Ceza Hukuku nedir, vergi suçları, vergi kaçırma cezası hakkında daha detaylı ve kesin bilgilere ulaşmak istiyorsanız iletişim sayfamızdan bize başvurabilirsiniz. Böylelikle alanında başarılı ve deneyimli avukatlarımızdan ihtiyacınız olan tüm yardımı kolaylıkla alabilirsiniz. 

Leave a Comment

Hakkımızda

Maden ve Enerji Hukuku, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku ve Tahkim Hukuku alanlarında hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Ara

Son Yazılar

Kategoriler