Vergi ziyaı cezası kesilmesi sonucunda, işlenilen suça göre bir vergi ziyaı cezası kesilir. Bugün sizlerle vergi ziyaı cezası hesaplama hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağız. Ayrıca vergi ziyaı cezası nedir ve vergi ziyaı cezası neden kesilir sorularının cevapları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için, alanında deneyimli ve uzman avukatlardan tarafımızdan kolaylıkla yardım alabilirsiniz.
Vergi ziyaı cezası hesaplarken, ceza genelde ziyaı uygulanan verginin bir katıdır. Ancak bu hesaplama anayasada yer alan diğer vergi ziyaı suçlarına göre değişiklik gösterebilir.
Vergi Ziyaı Hesaplama Örnek
Vergi ziyaı işlenmesi sonucunda vergi ziyaı cezası kesilir. Vergi ziyaı hesaplama tablosu hakkında yazılı bir şekilde bilgi verecek olursak, vergi cezasının kesilmesi için vergi ziyaı suçu işlenmesi gerekir ve bu kesilen ceza vergi ziyaına uğratılan verginin sadece bir katıdır, vergi ziyaına, 359. maddede yer alan fiiller ile sebebiyet verilirse bu ceza vergi ziyaının üç katı olacaktır ve bu fiillere iştirak edenlere de bir katı vergi ziyaı cezası kesilecektir.
Vergi ziyaı cezasında, incelemesinde başlandıktan sonra veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, yasal geçerlilik süresi geçtikten sonra verilen vergi beyannameleri için bu madde uyarınca kesilecek ceza %50 oranında uygulanmaktadır. Bu durumun vergi ziyaı hesaplama örneği hakkında bahsetmek istersek; örneğin müzayede ile satılan bir taşınmazın KDV beyannamesi süresinde verilmediği takdirde mükellef/sorumlu kişi vergi ziyaı cezası ile cezalandırılır. Bu durumda, satış bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin %50’si oranında vergi ziyaı cezası kesilir. Bu durumda; Satış bedeli: 100.000 TL, KDV: 18.000 TL, Vergi Ziyaı Cezası: 9000 TL şeklinde olacaktır.
Vergi Cezasında İndirim
Vergi cezasında indirim söz konusu mudur sorusunun cevabına rahatlıkla evet diyebiliriz. Ancak bu durum belirli şart ve kriterler içerisinde gerçekleşir. Bu durum Vergi Usul Kanunu’nun 376. maddesinde şu şekilde yer almaktadır: “İkmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse kesilen vergi ziyaı cezasının yarısı indirilir.”
Eğer siz de vergi ziyaı cezası ve vergi ziyaı cezası hesaplama hakkında daha detaylı bir bilgi sahibi olmak ve hukuki alanda profesyonel bir yardım almak istiyorsanız iletişim sayfamızdan bize ulaşarak kolaylıkla yardım alabilirsiniz.