Her suçun hukuk sisteminde bir cezası olduğu gibi vergi ziyaının da bir cezası vardır. Vergiler vatandaşlık görevlerinin en başında gelen temel sorumluluklarımızdan birisidir. Peki bu vergi sorumluluklarımızı yerine getirmezsek ne olur, vergi ziyaı cezası nedir ve vergi ziyaı cezası neden kesilir gibi soruların cevabını metnin devamında detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Vergi cezasının kesilmesi için vergi ziyaı suçu işlenmesi gerekir ve bu kesilen ceza vergi ziyaına uğratılan verginin sadece bir katıdır. Muhasebe hileleri yapmak, çift defter tutmak, defter kayıt ve belgeleri yok etmek ve benzeri sebepler vergi ziyaı cezasının kesilmesine neden olurlar. Eğer siz de vergi ziyaı cezası ile karşı karşıya iseniz ve vergi ziyaı cezası hesaplama hakkında yardım almak istiyorsanız, tarafımızdan profesyonel avukat desteği alabilirsiniz ve aklınızdaki tüm sorunların giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.
3080 Vergi Ziyaı Cezası Neden Kesilir?
Vergi usulsüzlükleri sonucunda açılan davalarda insanların aklına gelen ilk sorulardan bir tanesi de 3080 vergi ziyaı cezası neden kesilir sorusu oluyor. 3080 aslında bir vergi kodudur ve vergi ziyaı cezası anlamına gelmektedir. Böylelikle 3080 vergi kodu ile ödeme yapıldığında, o ödemenin kişinin vergi ziyaı cezası için ödeme yaptığı kayıtlara geçmektedir. Vergi ziyaı cezasının kesilmesi için birçok neden vardır. Vergi ziyaı cezası iki farklı başlık altında incelenmektedir. Bunlardan biri vergi ödevleri ile ilgili cezalar diğeri de vergi suçu işlenmesiyle ilgili cezalar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Vergi ödevleriyle ilgili cezaları özetleyecek olursak, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik getirmesi sonucunda kesilen cezalardır. Vergi suçu sayılan nedenleri de sizler için aşağıdaki gibi maddeler halinde sıraladık.
- Muhasebe hileleri yapmak,
- Gerçekte ve işlemle ilgisi olmayan kişiler adına hesap açmak,
- Çift defter tutmak,
- Defter, kayıt ve belgelerin tahrifatı veya bunların gizlenmesi,
- Muhteviyatı (kapsamı) itibariyle yanıltıcı belge düzenlemek veya bunları kullanmak,
- Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge, gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belgedir.
• Alt, üst nüshalarda farklı tutarlara yer verilmesi,
• Belgenin daha yüksek veya düşük tutarla tanzimi,
- Defter ve belgeleri, verilen süreye rağmen vergi inceleme elemanına ibraz etmemek,
- Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler,
- Defter sayfaları yerine başka yapraklar koyanlar,
- Sahte belge düzenleyenler,
- Sahte belge kullananlar,
- Maliye Bakanlığı ile anlaşması olmadığı halde belge basanlar,
- Belgeyi sahte olarak basanlar.
Yukarıda gördüğünüz sebepler vergi suçları içerisinde yer almaktadır. Eğer siz de vergi ziyaı cezası ve vergi ziyaı neden kesilir sorularının cevapları hakkında daha detaylı bir bilgi sahibi olmak isterseniz, iletişim sayfamızdan bizlere ulaşarak profesyonel bir avukat desteği alarak aklınızdaki soruların cevaplanmasını sağlayabilirsiniz.